'Italiaans' PSV nekt ook Utrecht

Foeke Booy, trainer van FC Utrecht, ging er gisteravond vanuit dat zijn team had verloren van de ploeg die dit seizoen opnieuw landskampioen zal worden: PSV. Een elftal dat zo effectief met de kansen omspringt, zo redeneerde de oud-spits, kan de titel niet ontgaan. 'PSV doet het op z'n Italiaans', liet Booy zich ook ontvallen.

Het team van trainer Guus Hiddink geeft zijn tegenstanders steeds het idee dat er iets te halen valt. Maar uiteindelijk blijft elke opponent met lege handen achter.

Zo ook FC Utrecht dat in Nieuw-Galgenwaard weer met veel hartstocht voetbalde en eigenlijk geen nederlaag verdiende. Maar twee weergaloze acties van Jefferson Farfán deden de ploeg de das om. Met het maximale rendement uit een minimaal aantal kansen - Damarcus Beasley knalde nog op de lat en had ook in de slotfase nog een mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen - demonstreerde PSV zijn degelijkheid.

De nuttige zege was ook voor Hiddink reden om te mijmeren over de prolongatie van het kampioenschap. 'We zitten in een cruciale fase van de competitie. PSV boekt hier vaak wel goede resultaten, maar we hebben het altijd moeilijk. Als je dan zo wint, mag je aannemen dat je in elk geval lang meedoet om het kampioenschap.'

Volgens Hiddink toonde PSV na de gelijkmaker van Adil Ramzi zijn mentale weerbaarheid. Echt overtuigen kon de Eindhovense ploeg evenwel niet. Natuurlijk werd Arouna Koné gemist, die met Ivoorkust in de finale staat van het toernooi om de Afrika Cup. En was de van een blessure herstellende Jan Vennegoor of Hesselink nog niet toe aan een basisplaats. Aanvallende impulsen moesten onder meer van de 17-jarige Ismail Aissati komen. Hij begon als rechtsbuiten, maar werd door Hiddink al snel naar de linkerkant gedirigeerd. Het leek hem bij nader inzien beter om het jonge talent niet tegenover Edson Braafheid te zetten. De linksback van FC Utrecht heeft een grote drang naar voren en eist van zijn tegenstander veel defensief werk.

'Daar is Beasley wel goed in', aldus Hiddink. 'Op links kon Aissati een beetje naar binnen snijden waardoor rechtsback Dwight Tiendalli een keuze moest maken. Het is goed dat Ismail ook dit soort wedstrijden speelt waarin fysieke kracht een grote rol speelt. Dan leert hij ook tegen dit soort ploegen van zich af te bijten. Mooi dat hij bij het eerste doelpunt van Farfán in de buurt was.'

Maar de mannelijke strijd in de Utrechtse arena had ook zijn keerzijde. Volgens Hiddink kreeg Farfán een groot aantal aanslagen op zijn benen te verwerken, waar scheidsrechter Haverkort onvoldoende tegenop trad. Het was een reden voor de technisch directeur om zich te beklagen over de lankmoedigheid van het arbiterskorps in het algemeen. Hiddink vindt dat de scheidsrechters in Nederland aanvallers te weinig beschermen. 'Je wil niet weten hoe de benen van Farfán eruitzien. Daar zitten een hoop butsen in. Ik vind het best als er stevig wordt gevoetbald. Ik heb ten aanzien van de Nederlandse competitie wel eens de term 'mooi, leuk en aardig' gebruikt. Als er wat pittiger wordt gevoetbald ben je als prof internationaal wat meer gewapend tegen hard spel. Maar de scheidsrechters moeten dan wel strakker fluiten om blessures te voorkomen. Er worden in Nederland bijvoorbeeld te veel aanslagen van achteren getolereerd. De arbiters staan er soms ook te ver vanaf om goed te kunnen zien of er contact is geweest. Dat zal een Europese topscheidsrechter niet overkomen.'

Hiddink moest verdediger Alex vervangen wegens een liesblessure. Het is nog onduidelijk hoe lang de Braziliaan uit roulatie zal zijn. Hiddink: 'Als we hem enige wedstrijden kwijtraken, moeten we daar niet over zeuren.' Maar elke wedstrijd dat hij er niet is, zal Alex bij PSV worden gemist. De landskampioen is nu met Chelsea, die de rechten heeft van de verdediger, in onderhandeling om hem langer te behouden. Aangezien Alex geen Braziliaans international is, mag hij niet uitkomen voor een Engelse club. PSV heeft lange tijd gehoopt op de komst van Jaap Stam. Ajax bleek slagvaardiger in de onderhandelingen met de speler van AC Milan.

PSV moet bezuinigen en zal niet snel een speler van het kaliber Alex kunnen kopen. Dat geldt ook voor een eventueel vertrek van Farfán, het goudhaantje van gisteravond. Utrecht versterkte zich in de winterstop met een reserve van AZ, Adil Ramzi. Een echte prof, die bij Jong AZ twee jaar met maximale inzet speelde. Maar toen na Co Adriaanse ook Louis van Gaal het niet in hem zag zitten, wilde hij weg en dat mocht. Ondanks zijn geweldige werklust is Ramzi kwalitatief niet te vergelijken met Farfán. Booy: 'Het is 't verschil tussen top en absolute top.'

FC Utrecht 1 PSV 2

Ruststand 0-1. 22. Farfán 0-1, 48. Ramzi 1-1, 78. Farfán 1-2. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 19.615. Gele kaart: Lamey (PSV).

    • Erik Oudshoorn