Israël schrikt van raketaanval

De Israëlische legertop overweegt de stroomvoorziening in de Gazastrook (1,3 miljoen inwoners) af te sluiten. Gealarmeerd door het inslaan van een Palestijnse Qassamraket vlakbij de Israëlische elektriciteitscentrale van Ashkelon, denkt men erover 'een aanval op een strategisch doel op strategische wijze te beantwoorden'.

Dat melden de militaire correspondenten van de twee grootste Israëlische dagbladen, Yediot Ahronot en Ha'aretz, na een week waarin Palestijnse militanten tientallen Qassam-raketten afvuurden op Israëlische stadjes en dorpen vlakbij de grens met de Gazastrook. Israël beantwoordde deze aanvallen met de liquidaties van twaalf militanten van de Aqsabrigades, tientallen luchtaanvallen en artilleriebeschietingen van doelen in het niemandsland tussen de Palestijnse steden en dorpen en de grens.

Het Palestijnse dodental liep vanochtend verder op toen drie leden van de Aqsabrigades een aanval uitvoerden op de grenspost Eretz. In het daarop volgende gevecht werden twee van de drie Palestijnen gedood. De enige grensovergang voor personenverkeer naar Israël, die intensief gebruikt wordt door arbeiders en zieken, werd vervolgens gesloten.

Het onvermogen van het leger om de beschietingen met de Qassamraketten te stoppen heeft in de legertop, maar ook in de regering geleid tot een nieuwe discussie over drastischer maatregelen. De inslag van een raket vlakbij de centrale bij Ashkelon zorgde gisteren voor grote consternatie. De uitschakeling van de Palestijnse elektriciteitscentrale bij Gazastad en het afsluiten van de Gazastrook van de Israëlische stroom- en watervoorziening zijn daarom opnieuw aan de orde. De Gazastrook is grotendeels afhankelijk van de Israëlische nutsvoorzieningen.

In de aanloop naar de verkiezingen in maart staan premier Olmert en minister van Defensie Mofaz, beiden van de centrumpartij Kadima, onder groeiende druk om de Palestijnse groepen die de raketten afschieten, harder aan te pakken. Volgens de militaire inlichtingendienst zijn de met Fatah verbonden Aqsabrigades verantwoordelijk. De fundamentalistische beweging Hamas heeft haar beschietingen vorig jaar stopgezet.

In Gazastad werd vanochtend een Egyptische diplomaat door gewapende mannen ontvoerd. De laatste tijd zijn herhaaldelijk buitenlanders in de Gazastrook ontvoerd, maar allemaal zijn na na korte tijd vrijgelaten.