IJsmummie Ötzi was misschien onvruchtbaar

rotterdam, 9 febr. De ijsman Ötzi, die vijfduizend jaar geleden stierf in de Italiaanse alpen, had waarschijnlijk geen kinderen. Dit blijkt uit analyse van mitochondriaal DNA van de ijsmummie die in 1991 werd gevonden. De geneticus Franco Rollo, die al eerder het DNA van Ötzi onderzocht, ontdekte in nieuw onderzoek twee mutaties die ook voorkomen bij mannen met gereduceerde sperma-mobiliteit. De mitochondriën zijn cellichaampjes die belangrijk zijn voor de energievoorziening van lichaamscellen. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het februarinummer van de American Journal of Physical Anthropology. Rollo speculeert vrijuit over de betekenis van zijn vondst: Ötzi`s lage vruchtbaarheid kan hebben geleid tot een lage sociale status in de kopertijdsamenleving waarin Ötzi leefde. Daardoor was hij wellicht een kinderloze loser. Maar daarvoor zijn verder geen aanwijzingen, integendeel. Tot het bezit van Ötzi behoorde een kostbare koperen bijl.