Hooke haalt Huygens onderuit

rotterdam, 9 febr. Een vorig jaar september in een kast in Hampshire gevonden manuscript werpt een nieuw licht op de uitvinding van precisie-uurwerken. Het zijn handgeschreven notulen van de beroemde Britse chemicus en fysicus Robert Hooke en er zou volgens historici uit blijken dat Hooke al in 1670 het nut van de spiraalveer - een cruciaal onderdeel van horloges - demonstreerde, dus vijf jaar voor Christiaan Huygens het principe in 1675 patenteerde. Ook zou uit de ruwe notulen blijken dat Hooke`s voorganger, Henry Oldenburg, de uitkomsten van Hooke`s werk aan zakhorloges uit de notulen hield. Hooke maakte de notulen als secretaris van de Royal Society tijdens de wekelijkse vergaderingen tussen 1677 en 1682. Het manuscript wordt volgende maand geveild door het Britse veilinghuis Bonhams.