Het beeld

Nog een maand tot de gemeenteraadsverkiezingen, maar de komende twee weken staan de media meer in het teken van schaatsen, skiën en ijshockey in Turijn. Verkiezingen, zelfs die op lokaal niveau, worden niet meer beslist door programma's of loyaliteit aan deze of gene overtuiging, maar op basis van de persoonlijkheid van de leider. Dus begint het al druk te worden op de buis met verschijningen van landelijke kopstukken. Wie doet het het best op televisie?

Wouter Bos bij Ned.1 (MAX), MAX & Catherine, 8 februari, 18.12u.
Wouter Bos bij Ned.1 (MAX), MAX & Catherine, 8 februari, 18.12u.

De te kloppen man, en niet alleen in de peilingen voor fictieve landelijke verkiezingen, blijft kandidaat-premier Wouter Bos (PvdA). Gisteren volgde Twee Vandaag (TROS) enkele PvdA-kandidaten voor de gemeenteraad van Utrecht op mediatraining. Daar leerden zij dat een politicus altijd moet uitstralen dat hij gelooft wat hij zegt en dat hij zichzelf is. Die kunst verstaat Bos uitstekend, of hij nu op dinsdagavond bij Andries Knevel zit (Het elfde uur, EO) of een dag later bij Catherine Keyl (MAX & Catherine). In het vijandige kamp van Knevel blijft hij afstandelijk, maar vriendelijk en geeft geen krimp wanneer hem voor de voeten wordt geworpen dat de opvattingen in zijn boek ook van het CDA hadden kunnen zijn. In het vooral door ouderen hoog gewaardeerde vooravondprogramma van la Keyl speelt Bos een thuiswedstrijd, ook al zeggen ze elkaar nooit eerder te hebben ontmoet. In dit soort ijs brekende gesprekjes is de presentatrice op haar best. Ze wijst op de gewoonte van de politicus om de gespreide vingertoppen tegen elkaar te drukken, net als Joop den Uyl, ontfutselt een nieuwe bekentenis over de dood van het gehandicapte broertje en vraagt hoe hij het bij Knevel vond gaan. Bos pareert voortreffelijk de vraag waarom hij zijn vrouw zo uit de publiciteit houdt met een tegenaanval: 'Luister nou eens hoe die vraag is geformuleerd, alsof ik dat voor haar zou kunnen beslissen.'

De linkse leiders doen het goed in de media. Femke Halsema (GroenLinks), tot voor kort de enige vrouwelijke fractievoorzitter, is al een tijdje veel in beeld en vermengt ook slim het persoonlijke en het politieke, al schemert er bij haar soms de mediatraining nog doorheen. Ook Jan Marijnissen (SP) communiceert helder en overtuigend; de nieuwe SP-reclamespot die hij gisteren in De wereld draait door (VARA) lanceerde, is echter niet meer dan flauwe slapstick.Het onverwachte aantreden van Lousewies van der Laan (D66) leidde hier en daar tot schampere reacties, maar zij zal die overtuigend logenstraffen, want de camera houdt van Lousewies. Ze won dit seizoen de quiz Heartbeat VIPS (AVRO) met een foutloze opsomming van alle ABBA-hits.

De VVD is nog even buiten beeld, mogelijk in afwachting van de beschikbaarheid als stemmentrekker van hun grote communicator Hans Wiegel. Het CDA moet weinig verwachten van fractievoorzitter Maxime Verhagen of premier Jan Peter Balkenende. In Koefnoen (AVRO) sprong de mediatrainer van de laatste al eens in wanhoop van een balkon.

Twee Vandaag onthulde echter gisteren de videoclip van Gerd Leers en de punkband De Heideroosjes. Met ambtsketen om rapt de burgemeester van Maastricht ten faveure van een betere regulering van de handel in soft drugs. In de onvermijdelijke coalitie van PvdA en CDA, het eerste kabinet- Bos, wordt Leers de vice-premier.

    • Hans Beerekamp