Domweg gelukkig in Sint Petersburg

Het gaat mij niet om de zeebenen, al zijn die best aardig. Waarom kijkt hare majesteit zo gelukkig op deze rondvaartboot in Sint Petersburg? De Oranjes zijn graag in Rusland. Beatrix bezocht Poetin, Poetin Beatrix. Van goede bronnen weet ik dat zij ook incongnito in Sint Petersburg was om een charmante oude man te ontmoeten.

beatrix_zeebenen.jpg

Het gaat mij niet om de zeebenen, al zijn die best aardig. Waarom kijkt hare majesteit zo gelukkig op deze rondvaartboot in Sint Petersburg?
De Oranjes zijn graag in Rusland. Beatrix bezocht Poetin, Poetin Beatrix. Van goede bronnen weet ik dat zij ook incongnito in Sint Petersburg was om een charmante oude man te ontmoeten. De kroonprins is al langer kind aan huis.
Beatrix voelt zich in Rusland op haar gemak omdat ze hier geen Ali B. of marktkooplui hoeft te knuffelen. Ze hoeft zich niet populair te maken.
Rusland hunkert naar traditie, haar eigen tradities heeft ze grondig verwoest. De elite staart in het ravijn en klampt zich krampachtig vast aan culturele conventies. Goede manieren. Klassiek ballet. Traditionele architectuur. De Hermitage. Het volk laat het koud.
Hans Boland nog maar eens:

Waarom spreekt de Rus zoveel van de ziel?
Wie niets te eten heeft, denkt voortdurend aan eten.

In zo’n land voelt een monarch zich thuis. (Foto Oleg Klimov)

    • Coen van Zwol