Didgeridoogeknor stopt gesnurk

Gesnurk 's nachts of het sonore geknor van een didgeridoo overdag, wat hoort u het liefst? Spelen op dit Australische blaasinstrument vermindert in elk geval het snurken. Dat vonden Zwitserse onderzoekers die 25 mensen met snurk- en slaperigheidklachten naar didgeridooles stuurden (British Medical Journal, 4 febr.). Zij leden ook aan slaapapneu, het secondenlang stokken van de ademhaling tijdens de slaap, waarna een schrikreactie volgt die de slaap verstoort. Mensen met slaapapneu zijn overdag vaak slaperig.

Het idee voor een didgeridootherapie kwam van Alex Suarez, een didgeridoo-instructeur in het Zwitserse Wattwil. Hij en enkele van zijn studenten snurkten minder en hadden minder last van slaperigheid overdag na het leren bespelen van het 130 cm lange Australische, aanhoudend lage tonen producerende instrument.

Didgeridoospelen traint de spieren rond hun bovenste luchtwegen. En die zijn slap bij snurkers.Suarez zocht contact met slaaponderzoekers van een Zwitserse kliniek en van de universiteit van Zürich.

Zij besloten tot een onderzoek onder mensen met slaapapneu en snurkklachten die niet te dik waren en niet te veel alcohol dronken.Zij vergeleken na vier maanden de spelers die les kregen en bijna dagelijks zeker 20 minuten oefenden met het snurken en de slaperigheid van mensen die 'op de wachtlijst' stonden. Ook de partners van de didgeridoospelers klaagden veel minder over nachtelijk gesnurk.