China weert Nederlands varkensvlees

In navolging van andere Aziatische landen heeft nu ook China wegens het dioxineschandaal een verbod ingesteld op alle eetbare varkensproducten uit Nederland, Duitsland en België.

Het verbod is gisteren met onmiddellijke ingang van kracht geworden, zo meldt het staatspersbureau Nieuw China.

Voor eetbare varkensproducten die deze landen sinds 24 januari hebben verlaten, geldt dat deze een dioxinetest moeten ondergaan bij de Chinese douane. Als ze dioxinevrij zijn, worden de ladingen alsnog toegelaten.

Een woordvoerder van de Belgische veterinaire dienst bevestigde vanmorgen dat het Chinese invoerverbod ook geldt voor België, hoewel 'België geen varkensvlees naar China exporteert'.

Kortgeleden werd bekend dat in varkensvlees te veel dioxine is gevonden. Op tien Nederlandse boerderijen begon gisteren de ruiming van 3.500 varkens, die veevoer hadden gegeten waarin de kankerverwekkende stof zat.

Eerder stelde Zuid-Korea voor Nederland een invoerverbod, gevolgd door Taiwan en Japan. Dat schreef minister Veerman (Landbouw, CDA) gisteren in een brief over de zaak aan de Tweede Kamer. In Italië riep volgens hem een belangenbehartiger van Italiaanse vleesverwerkende bedrijven zijn leden op tot een boycot van Nederlandse varkens en vlees.

Volgens Veerman zijn van de 250 veehouderijbedrijven in Nederland die eind januari 2006 geblokkeerd waren, er momenteel ruim 100 weer vrijgegeven. Het opheffen van de blokkades werd volgens hem mogelijk, doordat uit proefslachtingen bleek dat het vlees van de varkens of de eieren van het pluimvee geen dioxineverontreiniging bevatten. Daarmee zijn ook blokkades bij hobbypluimveehouders opgeheven. In de loop van deze week worden de analyseresultaten verwacht van nog openstaande proefslachtingen.