'Bod op Britse airports'

De Spaanse bouwonderneming Grupo Ferrovial overweegt een bod uit te brengen op BAA, eigenaar van zeven Britse luchthavens. Dat heeft het in Madrid gevestigde bedrijf gisteren bekendgemaakt. In een reactie steeg de koers van het aandeel BAA scherp, van 640 pence dinsdag naar 784 pence vandaag. De beurswaarde kwam daardoor op 8,4 miljard pond (12,2 miljard euro).

De overname is nog een 'voornemen', zo stelt Ferrovial in een verklaring. 'We kunnen nog geen zekerheid geven.' Het bod zou in contanten worden gedaan op alle aandelen, via een consortium.

BAA (British Airport Authority) is het grootste private luchthavenbedrijf te wereld. Tot de onderneming behoren drie Londense luchthavens: Heathrow, Gatwick en Stansted en vier andere Britse luchthavens. Deze zeven airports waren in 2004 samen goed voor 140 miljoen passagiers. Verder heeft BAA aanzienlijke belangen in luchthavens elders: Boedapest, Napels, zes airports in Australië en vier in de Verenigde Staten.

BAA is een goed renderend bedrijf. In het boekjaar 2004/2005, dat afliep op 31 maart 2005, steeg de winst met 9 procent tot 672 miljoen pond (977 miljoen euro) op een omzet van 2,1 miljard pond.