Bloedige aanslag Pakistan

Bij een bomaanslag tijdens een shi'itische plechtigheid in Pakistan zijn gisteren zeker 22 mensen omgekomen. Er raakten meer dan 50 mensen gewond.

Na de explosie braken hevige rellen uit, waarbij winkels en auto's in brand werden gestoken. De Pakistaanse autoriteiten stuurden troepen om de orde te herstellen en stelden een uitgaansverbod in.

De explosie vond plaats tijdens de Ashuraplechtigheid in de bazaar van de noordwestelijke stad Hangu. Honderen shi'ieten liepen in een processie weg van de centrale moskee, toen de bom ontplofte. Na de explosie zouden vuurgevechten zijn uitgebroken tussen verschillende groepen, waarbij doden zouden zijn gevallen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Aftab Khan kwamen er zeker twaalf mensen om het leven.

Een hoge functionaris van zijn ministerie zei dat emotionele shi'ieten politieauto's en ambulances aanvielen. Sunnitische en shi'itische religieuze leiders gebruikten de luidsprekers van de moskee om de gelovigen te kalmeren. De politie wierp wegblokkades op opdat de zaak niet verder zou escaleren. Het bestuur van de noordwestelijke provincie kwam in spoedberaad bijeen om de situatie onder controle te krijgen. De prominente shi'itische geestelijke Allami Mehdi Najfi riep zijn volgelingen op hun woede niet te koelen op andere geloofsrichtingen.

De aanslag was mogelijk een zelfmoordactie. De lokale politie dacht eerst dat de bom op afstand tot ontploffing was gebracht, maar een eerste onderzoek wijst op een zelfmoordaanslag. De actie was aan het begin van de middag nog niet opgeëist.

De Ashuraplechtigheid is een belangrijke ceremonie voor shi'ieten, die dan rouwen om de dood van de kleinzoon van de profeet Mohammed. Tijdens Ashura zijn vaker aanslagen gepleegd. In 2004 kwamen 44 mensen om het leven na een aanslag op de processie. Pakistan wordt al jaren geplaagd door sektarisch geweld.