BELGIË

Théo van Rysselberghe

Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel geeft een uitputtend overzicht van het werk van de Belgische neo-impressionist Théo van Rysselberghe (1862-1926). Met de Franse schilders George Seurat en Paul Signac is hij de belangrijkste vertegenwoordiger van het pointillisme. Van Rysselberghe roept met zijn streepjes en puntjes verf een zinderende wereld op van landschappen, interieurs en mensen. Ook de uitgekiende en vaak ongewone kleurcontrasten bieden het oog de illusie van een voortdurend veranderende werkelijkheid. In latere jaren werd Van Rysselberghes stijl vloeiender en realistischer en maakte hij veel portretten, Bretonse en Belgische zeegezichten, naakten en Ardense landschappen.

Théo van Rysselberghe, Paleis voor Schone Kunsten, Koningsstraat, Brussel, 10 feb. t/m 21 mei, di t/m zo 10-18u. Inl. 0032 25078444 en www.bozar.be

Bloot in Brugge De Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick (New York, 1967) is beroemd om zijn naaktfoto's. Niet van individuen maar van nauwkeurig geregisseerde mensenmassa's. In Brugge fotografeerde hij vorig jaar een groep van bijna 2.000 figuranten, op straat, op bootjes op de Brugse Reien en in het Concertgebouw waar de foto's nu te zien zijn. In een videoreportage op de expositie worden de figuranten gevolgd van het inschrijven en het uitkleden tot het poseren in de koude en beregende straten. Spencer toont vleeskleurige kluwens van anonieme, op de grond uitgestrekte lichamen - een enkele keer bespat met chocolade -, maar slaagt er ook in om elk van zijn roze modellen toch als individu af te beelden.

Spencer Tunick, Concertgebouw, Brugge, t/m 31 maart, di t/m zo 9.30-17u. Inl www.corpus05.be

En verder Don Quichote en andere caballero's in het vroege werk van kunstenaar James Ensor, t/m 30 april, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen 0032 3238 780'0; Er was eens... Sprookjes in beeld, t/m 16 april, Hallepoort.