Aubergine taartjes

Nodig: twee aubergines; halve rode paprika; halve groene paprika; twee tomaten; twee knoflooktenen; 100 g jonge geitenkaas; olijfolie (extra vergine); blikje ansjovisrolletjes; circa 20 blaadjes basilicum; cayennepeper; zout

Veel groenten worden gaar, beetgaar en rauw gegeten. De aubergine wordt nóóit rauw gegeten. Er zit dan kraak nog smaak aan. Rooster of bak in plakken of rondjes gesneden aubergine in een beetje olijfolie en er is een wonder gebeurd. Opeens is een aubergine lekker.

Koop een klein formaat aubergine met gave schil. Grote aubergines zijn net slappe sponzen. Voor dit voorgerecht (of hapje bij een aperitief) worden de aubergines in plakken van ongeveer een centimeter dik gesneden. Verwijder de uiteinden van de aubergines. Bestrooi de plakken - het zullen er ongeveer twaalf zijn - met zout en leg ze in een vergiet. Het zout trekt vocht uit de aubergine.

Dep de zacht geworden plakken na ongeveer een half uur met keukenpapier droog. Maak intussen de paprika's schoon. Verwijder de kapjes, de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd de paprika's in korte, smalle reepjes. Snijd de ontvelde tomaten in kleine blokjes. Hak de knoflooktenen in kleine stukjes. Verkruimel in een kom de geitenkaas en meng er naar smaak cayennepeper door. Scheur de blaadjes basilicum in reepjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bakplaat van de oven met bakpapier of aluminiumfolie. Smeer een grillpan in met olijfolie. Verhit de pan en rooster de plakken aubergines op een matige hittebron in ongeveer 5-8 minuten gaar. Draai ze tijdens het roosteren om. Of bak de aubergineplakken in hete olijfolie in een koekenpan. Leg de gare plakken op huishoudpapier. Bestrooi ze met zout. Leg de plakken opnieuw op de bakplaat. Voorzie elke plak van paprikareepjes, stukjes tomaat, fijngehakte knoflook en wat basilicum. Bestrooi de torentjes met kruimels geitenkaas. Leg er een met een kappertje gevuld ansjovisrolletje op. Besprenkel elk taartje met olijfolie.

Schuif de bakplaat op grillhoogte in de oven. Laat de taartjes, die heet, lauw en koud kunnen worden gegeten, 2-3 minuten grilleren. In plaats van rauwe paprika kan er ook in reepjes gesneden geroosterde rode paprika uit een pot worden gebruikt.

Anne Scheepmaker

Morgen: ovenschotel.

    • Anne Scheepmaker