Arnall benoemd als nieuwe ambassadeur VS

De Amerikaanse ondernemer Roland Arnall wordt de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Den Haag. Vannacht heeft de voltallige Amerikaanse Senaat ingestemd met de benoeming van Arnall.

Arnall, de oprichter en eigenaar van hypotheekverstrekker Ameriquest, werd vorig jaar zomer al voorgedragen door president George W. Bush. Maar op initiatief van enkele Democraten weigerde een Senaatscommissie Arnalls kandidatuur tot gisteren in stemming te brengen. De Democraten meenden dat Arnall niet naar Den Haag kon worden uitgezonden zolang er nog een justitieel onderzoek naar Ameriquest liep.

Ameriquest werd er in dertig staten van beschuldigd dat het klanten misleidende informatie gaf over hypotheekvoorwaarden. Vorige maand kwam het bedrijf een schikking overeen waarbij het 325 miljoen dollar betaalt. Hierna was er voor de Senaat geen reden meer een stemming over Arnall nog langer te blokkeren. Betrokkenen verwachten dat hij in maart in Den Haag aan de slag kan.

Met Roland Arnall (66), die Clifford Sobel opvolgt, krijgt Nederland opnieuw een Amerikaanse ambassadeur die geen ervaring heeft in de diplomatie. Bij zijn benoeming betrokkenen zeggen dat hij de taal en de houding van de diplomatie niet beheerst. Het laatste half jaar had hij moeite geduld op te brengen voor de bureaucratische procedures die zijn benoeming belemmerden; in zijn omgeving circuleerden zelfs berichten dat hij zijn kandidatuur wilde intrekken.

Arnall, in 1939 Parijs geboren in een joods gezin van Oost-Europese komaf, begon eind jaren zeventig een bank. Daaruit kwam in de jaren negentig Ameriquest voort, dat in korte tijd uitgroeide tot een van de grootste hypotheekverstrekkers van de VS. Het bedrijf verstrekt vooral leningen aan minder draagkrachtigen.

Arnall heeft een geschat vermogen van 3 miljard dollar. Samen met zijn vrouw verleent hij al jaren financiële steun aan politici, zowel Democraten als Republikeinen. In 2004 droeg hij 12 miljoen dollar bij aan de herverkiezing van Bush.