Wratten verdwijnen als de bengeltjes engeltjes worden

In de dagen van reality tv-programma's als Eerste hulp bij opvoeden en The Nanny (niet de leuke tv-serie van Fran Drescher) verlang je wel eens naar tijd dat de wind Mary Poppins aan kon waaien en zij verwende ouders en hun kinderen met het optrekken van slechts één wenkbrauw het zwijgen op kon leggen. Mary Poppins is de enige natuurlijk. De ultiem-beste, lief-strenge kinderjuf die levertraan liet smaken naar frambozen.

Op de tweede plaats komt Nanny McPhee. In haar kinderboekenincarnatie heet ze Nurse Mathilda en is ze in Engeland populair. Nanny McPhee kan ook een beetje toveren en ze is niet zozeer streng maar eng. Ze heeft wratten en een knobbelneus en een rare hazentand, die één voor één willen verdwijnen als de aan haar toevertrouwde etterbakjes maar in engeltjes veranderen.

Actrice Emma Thompson, schreef het scenario voor deze kinderfilm naar de boeken van Christianne Brand, die ergens gedurende het productieproces al z'n scherpe kantjes moet zijn kwijtgeraakt. Het begint allemaal veelbelovend met de verschrikkelijkste kinderen aller tijden. Hun vader heeft geen tijd voor ze. Dus hebben zij alle tijd om de baby in een stoofpan leggen, een teddybeer met een zelfgemaakt guillotine te onthoofden en de toetsen van de piano rood verven. Maar dan komt Nanny McPhee (een met al die wratten etc. zwaar vermomde Thompson) aanzeilen en kan het grote civiliseren beginnen.

Onnodig om te zeggen dat voor kinderen de grootste aantrekkingskracht van deze film bestaat uit de momenten waarop zij hun leeftijdgenoten ondeugend kunnen zien zijn. Dat excelleert in een dolzinnige scène waarin het stel de keuken op stelten zet: een perpetuum mobile van kwajongensstreken. Maar op zulk soort momenten zie je ook dat de art director van deze film meer plezier heeft gehad dan de regisseur. In elk hoekje ligt wel een vork of een aardappel te wachten tot er kattenkwaad mee wordt uitgehaald.

Nanny McPhee Regie: Kirk Jones. Met: Emma Thompson, Colin Firth, Angela Lansbury, Derek Jacobi, Imelda Staunton. In: 10 bioscopen (originele versie) en 94 bioscopen (nagesynchroniseerde versie).

    • Dana Linssen