Vogelgriepvirus bereikt Afrika

De gevaarlijke vogelgriepvariant H5N1 heeft Nigeria bereikt. Dat blijkt uit tests van een referentielaboratorium van de wereldorganisatie voor diergezondheid IOE in het Italiaanse Padua. Voor het eerst is hiermee bevestigd dat de vogelgriep de oversteek naar het Afrikaanse continent heeft gemaakt.

Het laboratorium testte twintig monsters van kippen, ganzen en struisvogels afkomstig van een boerderij in het dorpje Jaji in de noord-Nigeriaanse deelstaat Kaduna. Boeren in deze streek hebben inmiddels duizenden dode kippen geruimd in de hoop de uitbraak in de kiem te smoren.

Dit weekeinde trad er plotselinge sterfte op bij pluimvee in de noordelijke deelstaten Kaduna en Kano. De autoriteiten besloten bevestiging van de oorzaak niet af te wachten en begonnen onmiddellijk met het afvoeren en verbranden van dode dieren. De getroffen gebieden werden geïsoleerd.

In Azië is het vogelgriepvirus H5N1 naar mensen overgesprongen en heeft het al meer dan zeventig slachtoffers geëist. Omdat veel Afrikanen net als veel Aziaten veelvuldig contact hebben met pluimvee, vrezen autoriteiten dat ook hier menselijke slachtoffers zullen vallen. Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika en mensen houden er miljoenen stuks pluimvee in de open lucht. Gevreesd wordt dat de vogelgriep leidt tot een wereldwijde dodelijke griepepidemie, als het virus zodanig muteert dat het van mens op mens overdraagbaar wordt.

De IOE heeft aangekondigd aanvullende tests uit te voeren om te zien of het Nigeriaanse virus verwant is aan het H5N1-virus dat in Azië huishoudt. Deskundigen zien in de uitbraak vooralsnog een bevestiging van de hypothese dat trekvogels de vogelgriep verspreiden. Over enkele weken trekken de vogels naar het noorden vanuit hun Afrikaanse overwinteringsgebieden. Het virus zou dan ook in West-Europa terecht kunnen komen, zo is de vrees.

Rectificatie / Gerectificeerd

In de nieuwsberichten Vogelgriepvirus bereikt Afrika (8 februari, pagina 5) en Vogelgriep breidt zich uit in Nigeria (10 februari, pagina 4) heet Nigeria het dichtst bevolkte land van Afrika. Onder andere Rwanda en Burundi zijn dichter bevolkt.