VN en EU manen tot kalmte in cartoonrel

Internationale leiders hebben het geweld in de islamitische wereld tegen spotprenten van de profeet Mohammed veroordeeld. Maar zij onderstrepen ook dat persvrijheid terughoudendheid met zich meebrengt, en respect voor godsdienst moet inhouden.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, het hoofd van de Islamitische Conferentie Organisatie, Ekmelettin Ihsanoglu, en de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, hebben dat gisteren in New York gezegd in een gezamenlijke verklaring. Ze roepen op tot kalmte en wijzen op de dringende noodzaak van hernieuwde dialoog “binnen en tussen geloofsgemeenschappen en de autoriteiten van verschillende landen“. Solana gaat op rondreis in de islamitische wereld, zo werd vanochtend bekendgemaakt.

In Afghanistan zijn vanochtend opnieuw doden gevallen bij protesten tegen de oorspronkelijk in een Deense krant gepubliceerde spotprenten, die worden gezien als een aanval op de islam. De politie schoot zeker twee mensen dood in het zuidoostelijke Qalat. Daar trok een menigte op naar Amerikaanse basis.

Bij de protesten in Afghanistan zijn naar schatting al tien mensen om het leven gekomen. In de noordelijke plaats Meymaneh werden gisteren vier demonstranten doodgeschoten door de politie. Ze deden mee aan de belegering van een basis van de door de NAVO geleide vredesmacht ISAF. Doelwit waren de Noorse militairen op de basis. Om de menigte af te schrikken werd luchtsteun ingeroepen van Nederlandse F-16's die zijn gestationeerd in Kabul. Zij losten waarschuwingsschoten.

In hun verklaring zeggen de vertegenwoordigers van de VN, de Islamitische Conferentie Organisatie en de EU “diep verontrust“ te zijn over de repercussies van de publicatie van de “beledigende karikaturen“. “Het afgrijzen in de moslimwereld over de publicatie van deze aanstootgevende spotprenten wordt gedeeld door alle individuen en gemeenschappen die de gevoeligheid inzien van diep beleden religieus geloof.“ Het drietal zegt vast te houden aan de vrijheid van meningsuiting, maar stelt ook dat persvrijheid is gebonden aan respect voor “het geloof en dogma's van alle godsdiensten“. Ze veroordelen “scherp“ de gewelddadige reacties.

Het Franse satirische weekblad Charlie-Hebdo publiceerde vandaag de Deense cartoons. Een Franse rechtbank weigerde op formele gronden de eis in te willigen van moslimorganisaties om herdruk te verbieden.

protest: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7