Verkiezingen Haïti zonder ernstig geweld

De verkiezingen in Haïti zijn gisteren zeer chaotisch, maar relatief vreedzaam verlopen. Er is nog geen winnaar bekend. De autoriteiten verwachten vanavond een voorlopige uitslag te kunnen melden.

Een Pakistaanse VN-soldaat houdt Haïtiaanse kiezers tegen als ze een stemlokaal trachten binnen te komen. Gisteren waren president- en parlementsverkiezingen in Haïti. Foto AP People force their way past a gate being guarded by a Pakistani UN soldiers at a polling station as they try to cast their vote during primary elections in the town of Marmelade, Haiti on Tuesday Feb. 7, 2006.(AP Photo/Dario Lopez-Mills)
Een Pakistaanse VN-soldaat houdt Haïtiaanse kiezers tegen als ze een stemlokaal trachten binnen te komen. Gisteren waren president- en parlementsverkiezingen in Haïti. Foto AP People force their way past a gate being guarded by a Pakistani UN soldiers at a polling station as they try to cast their vote during primary elections in the town of Marmelade, Haiti on Tuesday Feb. 7, 2006.(AP Photo/Dario Lopez-Mills) Associated Press

Er vielen rond de verkiezingen in totaal drie doden. In de hoofdstad Port-au-Prince stikte een 75-jarige man door verdrukking in een mensenmassa bij een stembureau. In een provinciestad werd een agent gelyncht nadat hij een man had doodgeschoten bij een opstootje.

Bij de verkiezingen voor een nieuwe president en parlement ging bijna 80 procent van de 3,5 miljoen geregistreerde kiezers stemmen. Door deze onverwacht hoge opkomst, de organisatorische problemen en het feit dat sommige stembureau's uren te laat openden, kon in eerste instantie niet iedereen direct stemmen.

Voornamelijk onder de aanhangers van de in 2004 verdreven president Aristide leidde dit tot woedende reacties. Op verscheidene plekken in het land waren demonstraties en bij enkele stemlokalen werd het zo druk dat mensen met elkaar op de vuist gingen. Dit leidde door de strenge veiligheidsmaatregelen echter nergens tot ernstige ongeregeldheden.

Veel kiezers waren voor zonsopgang begonnen aan hun tocht naar de stembureau's, die om zes uur “s ochtends open zouden gaan. Omdat kieslijsten en stembiljetten aanvankelijk niet overal aanwezig waren, waren pas iets voor het middaguur bijna alle 800 bureau's in het land open en in werking.

Volgens de planning zouden om vier uur “s middags de stemlokalen sluiten. De Voorlopige Nationale Kiesraad hield de bureau's echter uren langer open, opdat iedereen in de lange rijen de kans kreeg zijn stem uit te brengen. Op plaatsen waar geen elektricteit was, moest men na zonsopgang stemmen bij kaarslicht.

De afgelopen maanden werden de verkiezingen in Haïti tot vier maal toe uitgesteld wegens ernstige organisatorische problemen en de slechte veiligheidssituatie in het armste land van Latijns-Amerika. Een VN-vredesmacht van ruim 9.000 blauwhelmen wist de afgelopen twee weken echter een relatieve rust te scheppen in het anarchistische en gewelddadige Haïti.

Internationale waarnemers spraken gisteren hun waardering uit over het verloop van de verkiezingen. “Het is een wonder. Ondanks alles werden de problemen opgelost en kon bijna iedereen stemmen“, aldus het hoofd van de waarnemersmissie van de EU.