Valentijn

Het is bijna Valentijn, dus dan moet er iets te zwijmelen zijn in de bioscopen. En dat gaat een heel eind goed met de romantische komedie Prime, de tweede film van de jonge Amerikaanse regisseur Ben Younger. Uma Thurman straalt op haar allerverliefdst als ze de veel jongere David ontmoet bij een vertoning van Michelangelo Antonioni`s Blow Up. “Ik heb T-shirts die ouder zijn dan jij.“ En dan komt David ook nog uit een gezellig neurotisch joods Woody Allen-milieu. Met mater familias Meryl Streep als psychiater die vlekken in haar nek krijgt bij het idee dat haar zoon niet met een keurig joods meisje in het huwelijk zal treden.

Ben Younger is nog lang geen Woody Allen, dus echt fijn-venijnig wordt het nooit. Misschien is hij daar gewoon te romantisch voor, al durft de film ons geen happy end te beloven. Waarom eigenlijk niet, nadat hij zijn tegenpolen zo overtuigend voor elkaar heeft laten vallen? Omdat 23-jarige jongens geen 37-jarige vrouwen moeten bezwangeren, maar op wereldreis moeten gaan? Had een oudere regisseur dat anders aangepakt? In ieder geval blijkt het enige stabiele personage de zwetende en nagelbijtende Streep, ver voorbij de menopauze. In een Valentijn-film een veeg teken.

The Aristocrats. Regie: Paul Provenza. In: 3 bioscopen.

Prime. Regie: Ben Younger. Met: Uma Thurman, Meryl Streep, Bryan Greenberg. In: 32 bioscopen.