Turkije vernederd door straf FIFA

De Turkse voetbalbond gaat beroep aantekenen tegen het besluit van de wereldvoetbalbond (FIFA) om Turkije hard te straffen voor de ongeregeldheden na de wedstrijd tegen Zwitserland. Dat heeft de voorzitter van de bond, Haluk Ulusoy, gisteren op de Turkse televisie gezegd.

In Turkije is er grote woede over de boete die de FIFA de nationale voetbalploeg oplegde, maar vooral over de zes wedstrijden die Turkije buiten dit land, op neutraal terrein en zonder publiek, moet spelen. De wedstrijd tegen Zwitserland, november vorig jaar, was voor Turkije de laatste mogelijkheid om zich te plaatsen voor de wereldkampioenschappen in Duitsland. Over twee wedstrijden kwamen de Zwitsers als winnaar uit de bus.

Veel Turken zijn vooral boos omdat volgens hen de problemen al in Zwitserland begonnen. Daar floten de Zwitsers toen het Turkse volkslied werd gespeeld en ook werden er tijdens dat volkslied projectielen naar het veld gegooid. Weliswaar vinden ook veel Turkse media dat de Turkse spelers en technische staf zich in Istanbul misdroegen, maar ook ook de Zwitsers gedroegen zich slecht, zo vinden zij. Zo kon hoofdtrainer Fatih Terim na de wedstrijd in Zwitserland geen persconferentie geven omdat hem de weg naar de perskamer werd geblokkeerd.

Ook het feit dat de voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter, een Zwitser is, heeft olie op het vuur gegooid. De dag na de incidenten zei Blatter op een persconferentie dat het allemaal de fout van de Turken was. Daar werd in Turkije woedend op gereageerd. Hoe kan Blatter, zo werd er gezegd, al voor het onderzoek plaatsheeft weten wie er schuld draagt?

De straf wordt in Turkije, zo zeggen veel commentatoren, als een nationale vernedering gevoeld. In Turkije is de band tussen het nationale voetbalteam en de nationale identiteit erg nauw. Daarom wordt veel respect voor het volkslied getoond. Spelen in het nationale team wordt gezien de ultieme eer in de carrière van een voetballer, juist omdat deze zo “Turkije' kan verdedigen. Bij het meest recente WK eindigde Turkije nog op een derde plaats.