Televisie Voorkeur

actualiteiten

Twee vandaag. Reportage uit Utrecht, met toekomstige gemeenteraadsleden die zich met speciale cursussen voorbereiden op hun toekomstige raadslidmaatschap. Verder aandacht voor het proefproject op zes scholen (zowel basis- als voortgezet onderwijs) over vrouwen- en meisjesbesnijdenis en een gesprek met de zoon van Cissy van Marxveldt, schrijfster van de sinds 1919 verschijnende Joop ter Heul-boeken. Hij praat over zijn herinneringen en het werk van zijn moeder. Ned.2, 18.20-18.50u.

De 27-jarige Clide Pinas is jongerenwerker, maar wil eigenlijk een eigen kledinglijn beginnen en miljonair worden. Joop Alberda coacht hem in het RVU-programma Werk zat?! Hij gaat o.a. stage lopen bij sportkledingbedrijf Rucanor. Ned.3, 19.50-20.20u. Foto Jean Pierre Heijmans Clide Pinas

Netwerk. Aandacht voor de cartoons die in een Deense krant verschenen, het uitblijven van gewelddadige acties in Nederland en de eventuele zelfcensuur van Nederlandse tekenaars. Verder een reportage over de aanpak van jeugdwerkloosheid en maatregelen om te voorkomen dat allochtone jongeren ontsporen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Een gesprek met de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, over de vraag hoe het kon dat Van der Hoop Bankiers (VDH) failliet ging. Verder een verslag uit het Italiaanse dorpje Bussoleno, waar de burgemeester weigert de Olympische fakkel naar Turijn door te laten gaan omdat deze tocht door Coca-Cola wordt gesponsord. De burgemeester meent dat de limonadefabrikant de mensenrechten niet respecteert en wil daarom de fakkel niet door zijn dorp laten gaan. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

A passion for churches: St Mary's, Orchardleigh. Serie over mensen die vechten voor het behoud van Britse kerken. De fraaie kerk in Orchardleigh is een favoriete trouwplek, maar de nieuwe dominee is vastbesloten het aantal drastisch terug te brengen en de oorspronkelijke functie van de kerk te laten prevaleren. BBC2, 20.30-21.00u.

Profiel. Herhaling van vorig jaar van het portret van de oprichter van de extreem-rechtse Centrum Democraten Hans Janmaat. Zijn destijds zo verguisde kritiek op de multiculturele samenleving is in veel opzichten gemeengoed geworden in politiek Den Haag. Ned.1, 23.05-23.50u.

Abenteuer Wissen: Die Flieger - hart am Limit. In dit wetenschappelijk programma worden vanavond piloten gevolgd tijdens ongewone opdrachten, waarbij mens en techniek getest worden. ZDF, 22.15-22.45u.

Bob Geldof in Afrika. Vanavond gaat popmuzikant Geldof op zoek naar sporen van de rijke geschiedenis en cultuur van Ethiopië. Hij bezoekt onder meer Addis Abeba, maar ook nieuwe plekken als een “Khat'-markt. Ned.3, 0.35-1.05u.

praatprogramma

MAX & Catherine. De hoofdgast is de fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, Wouter Bos. Ook wordt er gesproken over het moderne ouderschap. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Regisseur Pieter Kuijpers en actrice Nadja Hüpscher over het waargebeurde verhaal van Dennis P., de man die zeven miljoen euro aan diamanten buitmaakte en fractievoorzitter Jan Marijnissen over de nieuwe huisstijl van de Socialistische Partij. Verder aanwezig schrijver van Het Schnitzelparadijs en De President, Khalid Boudou. Ned.3, 19.00-19.50u.

informatief

MoveYourAss menu: Andijvie stamppot. Jongerenprogramma waarin de winnaar van het Camaretten festival Jandino Asparaat een andijvie-stamppot met gehaktballen maakt en een portret van de 22-jarige fotograaf Julius, die vertelt hoe hij in de urban jungle van Mathare, een van de armste sloppenwijken van Nairobi, overleeft. Ned.3, 23.35-0.05u.

Verre verwanten. In het geschiedenisprogramma gaan vanavond de cabaretier Sjaak Bral en Dirk Doude van Troostwijk aan de hand van hun stambomen terug in de tijd. Ned.1, 22.20-23.05u.

Kunst

Desi DNA. Vanavond o.a. over vier Britse Pakistanen die slachtoffers van de aardbeving in Pakistan helpen, het nieuwe BBC-drama Bangla Nights banquet. BBC2, 0.20-0.50u.

Sport

De wedstrijden: Eredivisie. Samenvattingen uit de eredivisie voetbal met onder meer FC Utrecht tegen PSV; Ajax tegen Willem II; ADO Den Haag tegen NAC; Heracles Almelo tegen SC Heerenveen; Vitesse tegen FC Twente; NEC tegen Feyenoord en Roda JC tegen RKC Waalwijk. Talpa, 22.00-23.45u.

Digitaal kanaal

Oude media. Ruim aandacht voor de kranten en tijdschriften met documentaires, reportages en archiefmateriaal over vergeten titels als Algemeen Handelsblad, Het Vrije Volk en Hitweek. Maar ook over overlevers als Het Parool (verscheen op 10 februari 1941 voor het eerst), Vrij Nederland en Libelle. www.omroep.nl/geschiedenis