Stork dupe van bankroet Van der Hoop

Een aantal topfunctionarissen van technisch dienstverlener Stork is gedupeerd door het faillissement van Van der Hoop Bankiers. De bank beheerde het optieprogramma van Stork.

Dat bevestigt een woordvoerder van het beursgenoteerde concern uit Naarden. Aan het aandelenoptieprogramma van Stork doet volgens de zegsman “de top 100“  mee. Dat zijn circa zeventig directeuren, als ook de driekoppige raad van bestuur. Op 1 november 2004 waren er bijna 1,4 miljoen opties toegekend.

Volgens de woordvoerder behoort “een aantal managers“ van Stork tot de schuldeisers van Van der Hoop. Daarbij gaat het vooral om managers die hun opties verzilverd hebben en het opgestreken bedrag in contanten op Van der Hoop-rekeningen lieten staan.

Aandelen vallen buiten de failliete boedel, maar liquide middelen en opties niet. De curator van Van der Hoop heeft eerder de verwachting uitgesproken dat 50 procent van de vorderingen aan schuldeisers kan worden uitbetaald.

Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat Stork-bestuurder Hans Bouland kort voor het faillissement opties heeft verzilverd. Hij zette op 10 november 35.000 opties om in aandelen en verkocht die direct door. De opbrengst bedroeg bijna 625.000 euro. Vier weken later, op 9 december, verklaarde de rechterde Noodregeling van toepassing, een soort uitstel van betaling. Hierdoor werden de tegoeden van de bank bevroren.

Financieel bestuurder J. Schönfeld verzilverde al in juni voor bijna 670.000 euro aan opties.

Tussen Stork en Van der Hoop bestaan al jaren nauwe banden. H. van den Boogaard, tot september 2001 vice-voorzitter van de raad van bestuur van Stork, was tot de zomer vorig jaar president-commissaris bij Van der Hoop. De financieel bestuurder van Van der Hoop, de 38-jarige Ph. Stork, is nazaat van de oprichter en naamgever van het industriële concern.

    • Philip de Witt Wijnen