Sancties voor militieleiders Ivoorkust

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren sancties uitgevaardigd tegen drie Ivoriaanse militieleiders. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het aanzetten tot geweld of ernstige schendingen van de mensenrechten.

De drie krijgen met ingang van vandaag een reisverbod opgelegd. Ook worden eventuele bankrekeningen in het buitenland bevroren. Volgens de sanctiescommissie van de raad hebben de drie leiding gegeven en deelgenomen aan “geweld door straatmilities, waaronder vechtpartijen, verkrachtingen en buitenrechtelijke executies“.

De bekendste van de drie is de anti-Franse volksmenner Charles Ble Goude, die binnen een mum van tijd duizenden jongeren op de been kan krijgen. Nummer twee is Eugene Djue, aanvoerder van een nationalistische regeringsmilitie. Beiden staan onder bescherming van president Laurent Gbagbo.

De VN houden Goude en Djue verantwoordelijk voor vier dagen van rellen tegen de VN-vredesmacht vorige maand. Toen belegerden relschoppers militaire bases en kantoren van de VN. De protesten leken voort te komen uit woede over aanwezigheid van de VN, maar waren in feite een poging van aanhangers van Gbagbo om de nieuwe, door de VN en andere bemiddelaars gesteunde premier ten val te brengen.

De derde leider is rebellencommandant Martin Fofie Kouakou. In het gebied onder zijn gezag werden in 2004 ten minste 200 strijders van een rivaliserende factie omgebracht. Reacties op de sancties zijn uitgebleven.

Volgens de VN komen tientallen Ivorianen in aanmerking voor sancties. Toch wil de Veiligheidsraad de belangrijkste figuren nog niet straffen uit angst voor een definitief einde aan het vredesproces. De huidige sancties zijn vooral bedoeld als signaal dat het de internationale gemeenschap menens is. VN-baas Kofi Annan zei vorige week in ongekend krachtige termen dat hij geweld tegen de VN niet langer zal tolereren.

Omdat de VN-missie de kans groot acht dat het geweld weer wordt opgestookt, werd vorige week 400 man administratief personeel uit voorzorg naar Gambia gevlogen. Deze week wordt de 10.000 man sterke vredesmacht met 200 VN-soldaten uit buurland Liberia uitgebreid. Annan zou graag 4.000 man extra in Ivoorkust willen hebben, maar de VS willen dat niet.

Het blijft onrustig in Ivoorkust, zeker in het westen, waar maandag elf dorpelingen werden vermoord. Daders en motief zijn onbekend. Wegens de onrust moest personeel van ambassades en de VN gisteren binnen blijven.

    • Pauline Bax