Organon te goedkoop

Akzo Nobel erkent al langer dat het verenigen van chemie, verf en geneesmiddelen onder één dak weinig zin heeft. Maar nu verblijdt het Nederlandse conglomeraat eindelijk de markt met het plan om zijn farmaciedivisie Organon te verzelfstandigen. Hierdoor zal niet alleen de conglomeraatskorting van het concern verdwijnen. De farmaciedivisie wordt waarschijnlijk ook een aantrekkelijk overnamedoelwit.

Het concern heeft nu een bedrijfswaarde van 12,5 miljard euro. De chemie- en verfdivisies zijn vermoedelijk ongeveer één maal de omzet waard, ofwel 9,4 miljard euro. Daardoor blijft slechts 3,1 miljard euro over voor de farmaciedivisie. Hoewel de conglomeraatskorting in aanmerking moet worden genomen, is dit toch echt te weinig.

In de eerste plaats worden andere Europese farmacieconcerns verhandeld op ongeveer veertien maal de operationele winst. Als zelfstandig bedrijf kan Organon zo'n hoog meervoud niet rechtvaardigen, omdat ongeveer 40 procent van de winst afkomstig is van diergeneesmiddelen, waar de groei trager is dan bij medicijnen voor mensen. Maar zelfs bij een korting van 20 procent zou de divisie nog 5 miljard euro waard zijn.

Bovendien lijkt Organon een verleidelijk overnameobject. Het bedrijf ontwikkelt een aantal interessante geneesmiddelen, waaronder een middel tegen schizofrenie dat wel eens een kassucces zou kunnen worden. Gezien het feit dat zo weinig bedrijven interessante medicijnen in voorbereiding hebben en dat Organon te klein is om alles alleen te doen, zal in de aandelenkoers waarschijnlijk een overnamepremie worden verdisconteerd.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon