Opnieuw geheime informatie op straat

Opnieuw blijkt vertrouwelijke politie-informatie op straat te zijn terechtgekomen. Dit maakte minister Remkers (Binnenlandse Zaken, VVD) vanochtend in de Tweede Kamer bekend.

Bij inbraken afgelopen week in politieauto's hebben dieven onder meer computers, een dienstwapen en een portofoon buit gemaakt. In een geval werden de verdachten diezelfde al avond ingerekend.

Remkes had vanochtend een overleg met de Tweede Kamer over uitgelekte diskettes van de AIVD waardoor vertrouwelijk informatie terechtkwam bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Vorige maand lekte vertrouwelijke informatie van het ministerie van Defensie uit nadat een USB-stick was achtergelaten in een huurauto.

Volgens de minister zijn politiefunctionarissen die beschikken over gevoelige informatie of dienstwapens onvoldoende zorgvuldig in het beheer en bewaken ervan. De voorschriften over informatiebeveiliging en wapenbeheer zijn intern bij de korpsen afdoende, maar ze worden door medewerkers onvoldoende nageleefd. Dit blijkt uit onderzoek dat Binnenlandse Zaken instelde naar aanleiding van de incidenten waarbij leden van een observatieteam en een arrestatieteam behalve onder meer computers, een dienstwapen, een portofoon ook speciale kleding en een aktetas met beveiligde informatie onbeheerd in hun auto hadden achtergelaten. Dieven wisten er vervolgens de hand op te leggen.

Remkes heeft de Raad van Hoofdcommissarissen opgedragen de procedures en de naleving daarvan voor de bescherming van vertrouwelijke informatie en het wapenbeheer opnieuw tegen het licht te houden en waar nodig, aan te scherpen.

Bij een van de nieuwe inbraken uit politieauto's ging het om de diefstal uit een auto van het KPLD (Korps Landelijke Politiediensten). De politie heeft de buit teruggevonden.

Het andere incident betrof een auto van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Deze buit en de verdachten zijn nog zoek.