“Ojee, die is zwanger'

De laatste zondag van het Rotterdams filmfestival biedt de mogelijkheid om te doen alsof je echt aanwezig bent geweest: vijf van de toppers zien op één dag. Je moet er de hele dag voor in de bioscoop zitten, maar dan kun je wel meepraten.

Aan deze volksverhuizing doe ik al jaren mee. Het perron in Amsterdam staat, iets over achten 's ochtends, vol gapende mensen. Iedereen verzucht klappertandend waarom dit festival nou hélemaal in Rotterdam moet worden georganiseerd. Dat er deze zomer een speciale editie in de hoofdstad komt, is daarom vooral jammer. Zo'n bezoekje is alleen maar goed voor ons, wij verwende Amsterdammers.

Eenmaal in Rotterdam lijken de mensen vooral te zijn gekomen om te praten. Dom, nietszeggend, vervelend commentaar leveren terwijl ik mij probeer te concentreren op de film! Mensen! Het zien van een film in de bioscoop is níet hetzelfde als een dvd'tje huren. Dat u af en toe óht en aht, daar kan ik me iets bij voorstellen. Dat u op een spannend moment een keertje “help' roept, oké. Maar waarom heeft u de neiging hardop mee te delen wat we toch al zien? Er wordt nogal eens geklaagd over het jonge bioscooppubliek dat de film net zo vermakelijk vindt als het gooien van popcorn. Maar dat gooien voegt tenminste nog iets toe aan het avontuur. “Oh hij gaat naar haar toe!“ roepen als het hoofdpersonage naar haar toegaat, niet. “Ojee, die is zwanger“ zeggen op het moment dat iemand op de zwangerschapstest ziet dat ze, nou ja, u snapt het.

Voortaan kijken zonder kleppen, dus, graag. Maar ik ben nog niet klaar. Kan ik mij al dagen van tevoren druk maken om mijn woeste kriebelhoest die het publiek mogelijk zou kunnen irriteren en heb ik daarom een arsenaal aan dropachtigen meegenomen, u schijnt het niet te interesseren dat u herhaaldelijk uw decibellen (en bacillen, mensen! Hand voor de mond!) over de zaal uitstort.

Natuurlijk komen deze strenge woorden louter voort uit jaloezie. Zo te kunnen opgaan in een film, zo geen enkele rekening te willen houden met andere mensen, het moet een geweldig gevoel zijn.

    • Merel Roze