“Nog dit jaar drie beursgangen'

De Amsterdamse beurs Euronext start een nieuwe beurs voor kleine bedrijven. Die mag niet lijken op de mislukte voorgangers Nmax en de Parallelmarkt. Maar dat doet hij wel.

Joost van der Does de Willebois

Het werd vorige week nog maar eens ingepeperd door beleggersvereniging VEB: de Nmax, de kraamkamer voor jonge bedrijven van de Amsterdamse effectenbeurs die in 1997 werd opgericht, was bepaald geen succes. Van de zestien bedrijven die daar ooit een notering hadden, gingen er twee failliet en staan er slechts vier op koerswinst, zo bleek uit een VEB-studie naar alle beursintroducties sinds 1996.

Een klein jaar geleden werd de Nmax zonder enige ruchtbaarheid opgeheven. De zeven bedrijven die er nog op stonden - onder meer Antonov en Spyker - schoven door naar de officiële markt.

Het onderzoek van de VEB komt op een ongelukkig moment, want juist deze week verwacht de Amsterdamse beurs een belangrijke stap te zetten voor een nieuwe beurs met een lage drempel: Alternext. De Tweede Kamer spreekt morgen over fiscaalvriendelijke maatregelen voor beleggers die in de op het MKB gerichte beurs willen stappen. Euronext-bestuurder Joost van der Does de Willebois (45) geeft tekst en uitleg.

Wat is dat, Alternext?

“Met deze nieuwe beurs willen we de toegang tot de kapitaalmarkt gemakkelijker maken voor het midden- en kleinbedrijf. Daar is grote behoefte aan, hebben we gemerkt na een rondgang langs bedrijven, banken en brancheorganisaties. Voor dit soort ondernemingen, waaronder veel familiebedrijven, is financiering via banken of participatiemaatschappijen veel duurder dan de beurs.“

Dat klinkt als de mislukte Nmax.

“Alternext is geen startersbeurs! Dat was Nmax wel. Bovendien was die beurs vooral gericht op IT-bedrijven, Alternext staat open voor alle sectoren. Er komen alleen bedrijven voor in aanmerking met een trackrecord van twee jaar. Ze moeten bovendien voor minimaal 2,5 miljoen euro aan aandelen plaatsten. Er zijn geen eisen aan winstgevendheid of vermogen. En bij onderhandse plaatsingen van minimaal 5 miljoen euro is een prospectus niet verplicht.“

Gelden voor toekomstige Alternexfondsen andere regels dan voor gewone beursfondsen?

“Op een aantal punten hanteren we voor deze beurs vereenvoudigde regels. Zo hoeven Alternext-bedrijven niet de veeleisende IFRS-boekhouding te hanteren. En niet alle aanbevelingen van de Code Tabaksblat zijn voor hen van toepassing. Zo hoeft er geen aparte belonings- en boekhoudcommissie te zijn en geldt er geen vierjaarstermijn voor bestuurders.“

Waarom maken jullie het sommige bedrijven zo gemakkelijk? Beleggers moeten hen toch kunnen controleren?

“Een van de doelstellingen van de nieuwe beurs is om de toegang tot de kapitaalmarkt goedkoper te maken. Sommige regels, zoals de verplichting elk kwartaal te rapporteren, zijn voor het midden- en kleinbedrijf gewoon te kostbaar. Wij zullen, in samenwerking met de begeleidende banken, er zeker op toezien dat de bedrijven goed zijn. Om zeperds te voorkomen.“

U bent niet bang voor een herhaling van de Nmax of van diens voorganger, de Parallelmarkt, die óók roemloos ten onderging?

“Vergeleken met andere startersbeurzen heeft de Nmax het niet eens zo slecht gedaan. De neergang hing samen met het doorprikken van de internetbubbel. En ook de Parallelmarkt heeft successen gekend, neem Grolsch en Getronics. Alternext bestaat al sinds de zomer van vorig jaar bij onze zusterbeurs van Parijs. Dat is een groot succes. Er staan 24 bedrijven op genoteerd en die doen het goed.“

Wanneer begint Alternext in Amsterdam?

“Morgen overlegt de Tweede Kamer met de minister van Economische Zaken om bepaalde fiscale voordelen voor beleggers in Alternext-bedrijven te bespreken. Als dat goed verloopt verwacht ik dat we vóór de zomer met drie bedrijven van start gaan.“

Welke bedrijven hebben zich al gemeld?

Volgens een peiling van werkgeversorganisatie MKB Nederland komen er zeker honderd bedrijven in aanmerking voor deze beurs. Wij hebben concrete gesprekken gevoerd met vijf. Een van die bedrijven heeft zijn belangstelling al bekendgemaakt: modehuis Bandolera.“

Wat als die door u gewenste fiscale douceurtjes zoals het aftrekbaar maken van koersverlies, er niet komen?

“Dan zou de politiek een grote kans missen om de economie een stimulans te geven. Het MKB is enorme belangrijk in Nederland, weet u. Maar los daarvan: ik denkdat Alternext er sowieso komt.“

    • Philip de Witt Wijnen