Nieuw gezicht

De 38-jarige Isabelle Dinoire, die in november als eerste ter wereld een gezichtstransplantatie onderging, toonde haar nieuwe gezicht maandag tijdens een persconferentie in het academisch ziekenhuis in het Noord-Franse Amiens.

Isabelle Dinoire, the woman who received the world's first facial face transplant last November in Amiens, northern France, holds a press conference 06 February 2006 at this town's hospital. French surgeons said they faced tough ethical questions when they performed the world's first partial face transplant on a 38-year-old woman, but decided to go ahead because it was the only way to help the patient. AFP PHOTO DENIS CHARLET AFP

Ze had moeite om b's en p's uit te spreken, omdat haar lippen niet goed sluiten. Maar het litteken rond haar neus en mond is niet meer dan een lijn; de huidskleur is normaal en de vrouw heeft gevoel in haar nieuwe huid.

Dinoire kreeg van een vrouw die zelfmoord pleegde nieuwe lippen, neus, kin en wangen omdat haar hond in mei vorig jaar haar gezicht had stukgebeten. “Ik kan nu lachen en bekken trekken, dus ik denk dat ik het gezicht heb overgenomen“, zei ze.

Franse chirurgen willen nog vijf gezichtstransplantaties uitvoeren. De methode is omstreden, omdat het aannemen van een nieuw uiterlijk psychische gevolgen heeft.