Mido uit selectie Egypte na rel bij wissel

De Egyptische sterspeler Mido heeft gisteren tijdens de halve finale van de Afrika Cup voor grote commotie gezorgd. De oud-speler van Ajax ging bijna op de vuist met bondscoach Shehata, nadat hij tien minuten voor tijd naar de kant werd gehaald. Uitgerekend invaller Zaki scoorde het beslissende doelpunt tegen Senegal.

Oud-Ajacied Mido en de Egyptische bondscoach Shehata speelden gisteren tijdens de halve finale om de Afrika Cup een opvallende rol. Mido protesteerde hevig tegen zijn wissel, maar Shehata haalde snel zijn gelijk. Zaki (19) kwam er voor de sterspeler van Tottenham Hotspur in en maakte direct het beslissende doelpunt. (Foto AFP) Egypt star striker Ahmed "Mido" Hossam (L), player in Tottenham (ENG), argues with Egyptian coach Hassan Shehata after he was taken out from the field during an intense second half of the semi-final football game between Egypt and the Teranga Lions of Senegal in the group A for the African Nations Cup (CAN) held in Cairo 07 February, 2006. Egypt won the match 2-1 qualifying for the finals. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR AFP

Vanochtend werd bekend dat Mido als gevolg van zijn opstandige gedrag uit de selectie is gezet. De 22-jarige aanvaller mist daardoor de finale van de Afrika Cup in eigen land tegen Ivoorkust. Verder mag hij zes maanden geen interlandwedstrijden spelen wegens zijn aanvaring met de bondscoach.

Na enkele wegwerpgebaren richting Shehata zocht Mido giseteravond op de sintelbaan van het stadion openlijk de confrontatie met zijn trainer. Wisselspelers moesten voorkomen dat bondscoach en aanvaller met elkaar op de vuist gingen.

Egypte kwam tegen Senegal in de 37ste minuut op voorsprong door een benutte strafschop van Hassan. Niang maakte namens Senegal in de 52ste minuut gelijk waarna Zaki de halve eindstrijd besliste. Mido, die een zwakke wedstrijd had gespeeld, keek met gemengde gevoelens toe hoe Zaki en Shehata elkaar na afloop in de armen vielen.

Assistent-coach Shawki Ghaib verklaarde na afloop dat de wissel van Mido, door toenmalig Ajax-trainer Ronald Koeman als onhandelbaar gezien, zijn effect had gehad. “We deden wat we moesten doen om de finale te halen. Het Egyptische team is niet alleen Mido. Hij is slechts een van de 23 spelers. Maar we moeten ons nu concentreren voor de finale en onze problemen vergeten.“

Het land behaalde voor het laatst in 1998 de finale en destijds versloeg het land Zuid-Afrika waardoor het voor de vierde keer de Afrika Cup won.

Egypte moet het vrijdag opnemen tegen Ivoorkust dat in de halve finale gisteren Nigeria uitschakelde. Het enige doelpunt in de teleurstellende wedstrijd kwam in de 47ste minuut van de voet van Didier Drogba.

Voor de spits van Chelsea en Ivoorkust, tijdens het WK tegenstander van het Nederlands elftal, was het zijn derde doelpunt tijdens de Afrika Cup. Het is voor het land de tweede keer dat het de eindstrijd bereikt. Dat gebeurde alleen nog in 1992 toen Ivoorkust erin slaagde de Afrika Cup te veroveren.

Het grootste deel van de wedstrijd speelde zich gisteren af in een traag tempo. Met name de Nigerianen stelden zich zeer afwachtend op. “Het was vandaag zeker niet het beste optreden“, verklaarde bondscoach Henri Michel van Ivoorkust. “In de finale zullen we beter voor de dag komen.“

Middenvelder Kaita van Sparta speelde de hele wedstrijd voor Nigeria. Spits Koné van PSV, uitkomend voor Ivoorkust, loste vlak voor tijd Bonaventure Kalou af.

De oud-speler van Feyenoord vroeg na de gewonnen halve finale aandacht voor de toestand in zijn land. Soldaten van de Verenigde Naties en uit Frankrijk moeten dagelijks in Ivoorkust voorkomen dat moslims en katholieken elkaar te lijf gaan. “Nu is waarschijnlijk het hele land blij“, aldus Kalou. “Daar ben ik blij om, al is het maar voor een weekje.“