Makelaars spannen geding aan tegen website

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) spant een kort geding aan tegen de exploitant van de website zoekallehuizen.nl. De brancheorganisatie eist dat de site stopt met het gebruikmaken van gegevens op websites van makelaars, zonder dat het daarvoor toestemming heeft gekregen.

Zoekallehuizen.nl doorzoekt het woningaanbod van makelaars en leidt internetgebruikers rechtstreeks naar de webpagina met de gewenste woning. De startsite van de makelaar die de woning aanbiedt, wordt daarbij overgeslagen.

Behalve op funda.nl, de website van de NVM waar ruim negentigduizend te koop aangeboden woningen op staan, speurt zoekallehuizen.nl onder meer op de websites van makelaars die zijn aangesloten bij VBO, en op een particuliere site als marktplaats.nl. Zoekallehuizen claimt een marktaandeel van 95 procent.

De NVM zegt tot een rechtszaak te hebben besloten omdat zoekallehuizen negatief heeft gereageerd op het verzoek van individuele makelaars, om niet langer rechtsreeks naar hun bestanden te verwijzen. Een woordvoerder wil niet reageren op de vraag, hoeveel van de vijfentwintighonderd bij de NVM aangesloten makelaars bezwaar hebben aangetekend.

De exploitant van zoekallehuzien.nl, G. den Hollander, zegt “verbaasd“ te zijn over de stap van de NVM. Den Hollander, makelaar in Vught en aangesloten bij de NVM, meent dat makelaars juist profijt hebben van zijn initiatief, dat sinds oktober vorig jaar in de lucht is. “Het leidt tot meer aanwezigheid op hun websites. En dus meer verkoop van huizen.“

Den Hollander ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet. Hij heeft zich laten adviseren door rechtsgeleerde en hoogleraar D. Visser van de Universiteit Leiden. “Wat wij doen, mag.“

Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis zegt een initiatief als zoekallehuizen.nl toe te juichen. “Het maakt het totale aanbod zichtbaar voor de consument.''

Het kort geding dient op 2 maart in Arnhem.