Limoentaart

Voor een taart van 24 cm doorsnee:

Zoet deeg:

125 gram boter, op kamertemperatuur; 90 gram fijne tafelsuiker; 1 groot scharrelei, losgeklopt; 250 gram bloem, gezeefdsnuf zout; 1 eierdooier

Limoenvulling:

5 grote scharreleieren, op kamertemperatuur; 150 gram fijne tafelsuiker; de geraspte schil van 3 limoenen (circa 2 eetlepels); 5 tot 6 eetlepels vers limoensap; 1,5 deciliter slagroom, op kamertemperatuur; poedersuiker voor het bestuiven (desgewenst)

Het maken van het deeg voor deze taart kost wat tijd, maar het werk zelf is niet moeilijk. U kunt desgewenst een dubbele hoeveelheid deeg maken en de helft in de diepvries bewaren zodat u voor een volgende taart alvast een voorsprong heeft. Doe de boter en suiker in een keukenmachine en draai tot een glad mengsel. Voeg het hele ei toe en draai weer tot een glad mengsel. Voeg al draaiend geleidelijk de bloem en het zout toe tot er een samenhangende bal deeg is ontstaan. Neem het deeg uit de machine, wikkel het in plasticfolie en leg het ten minste 30 minuten in de koelkast.

Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel van circa 3 mm dik. Bekleed er een taartvorm met losse bodem van 24 cm doorsnee mee. Druk met uw hand het deeg zachtjes tegen de binnenrand van de vorm zodat het deeg er strak in zit. Snijd overtollig deeg af door met de deegroller over de bovenrand van de vorm te rollen. Prik de bodem hier en daar in met een vork en zet de deegschelp 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160° C. Neem de deegschelp uit de koelkast en bekleed hem met aluminiumfolie. Vul met bakerwtjes of gedroogde bonen of rijst en zet dan 10 minuten in de oven. Neem uit de oven en verwijder de bakerwtjes en folie. Zet de deegschelp nog circa 20 minuten in de oven tot het deeg mooi goudgeel is.

Neem de vorm uit de oven, bestrijk het deeg met de losgeklopte dooier en zet nog 1 minuut in de oven. Neem de deegschelp uit de oven en zet even weg. Zet de oven op 150° C.

Klop voor de vulling de eieren met de suiker, het limoenraspsel en sap en de slagroom. Vul er de deegschelp mee en zet 25 tot 35 minuten in de oven tot de vulling net gestold is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen voor u hem in punten snijdt. Bestuif desgewenst met poedersuiker.

Morgen: aubergine taartjes.

    • Kim Maclean