Internet Voorkeur

Goudstikker. De Amsterdamse kunsthandelaar Jacques Goudstikker hield zijn voorraad bij in een zakboekje. Hij had het in zijn binnenzak op zijn vlucht naar Zuid-Amerika, toen hij een dodelijke val maakte in het scheepsruim van de SS Bodegraven op die meinacht in 1940. Het zwartleren zakboekje is te zien op de website van het Amsterdamse gemeentearchief. In de virtuele “schatkamer' van de Tweede Wereldoorlog kun je de keurig getypte bladzijden bijna lezen. Hoewel de erfenis van kunsthandelaar Jacques Goudstikker na jaren procederen voor het belangrijkste deel is opgeëist, valt er nog genoeg te claimen bij de Restitutiecommissie. Duizenden kunstvoorwerpen kwamen in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland terecht, door verkoop, roof of confiscatie. Na de oorlog heeft de staat veel van de teruggehaalde kunstvoorwerpen aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven. De nazaten van de Amsterdamse kunsthandelaar Goudstikker krijgen 202 kunstwerken in hun bezit. Daaronder bevinden zich werken van Hollandse meesters als Anthonie van Dyck, Van Ostade, Van Ruysdael, Jan van Goyen en Jan Steen. Op de website Herkomstgezocht.nl is op te zoeken welke dat precies zijn.

Het zakboekje van Goudstikker

gemeentearchief.amsterdam.nl; www.herkomstgezocht.nl