In Nederland

Gouden dagen voor moslimfundamentalisten én moslimhaters. De remmen mogen los. Heerlijk! Eindelijk! Steek jij een Deens consulaat in brand, prima, dan gooi ik er nog een setje Deense cartoons op mijn website tegenaan. Laten we genieten zolang het nog kan!

Wat de een aan vrijheid van meningsuiting te weinig heeft, heeft de ander te veel, dacht ik de afgelopen dagen onwillekeurig toen ik op de website van De Telegraaf naar de rommelende onderbuik van Nederland luisterde. Op die website kan de lezer spontaan op nieuwsberichten reageren. De Telegraaf heeft er een “disclaimer' boven gezet, een verklaring waarin men de verantwoordelijkheid voor de gepubliceerde reacties bij de inzenders legt. Verstandig van De Telegraaf , maar ook een tikje hypocriet.

“Laat ze maar weer lekker geitedrijver worden thuis“, schreef een lezer maandag, “in plaats van hier hun hand op te houden. In Nederland is er geen plaats meer voor mensen die tegen vrijheid van meningsuiting zijn. Misschien moeten autochtone Nederlanders ook maar moskeeën in de fik steken, kijken hoe de moslims dat vinden.“

Ook de zaak-Taïda Pasic bracht de geprangde geesten volop in beweging. Erg heldhaftig zijn ze doorgaans niet, want er wordt vooral ondertekend met voornamen (“Nelli, Limburg') en aanduidingen als “Is het nou afgelopen, Het land van melk en honing“ en “Een Nederlander die nog een beetje trots is op Nederland, Tollebeek“.

Er was één reactie die al die verontwaardigde, honderden reacties onbedoeld op eloquente wijze samenvatte. Ze was ondertekend door “John, een van de laatste autochtone Amsterdammers“. Hier komt John.

“Een college van hoogbetaalde bobo's, die het opnemen voor een frauderende scholier. Het moet niet gekker worden. Verdonk voor President je hebt meer ballen dan de hooggeplaatste commissieleden. Alleen maar Verdonk die gewoon antwoord geeft en verteld wat er gebeurd is. Dat mag dus niet!!!

“En daarmee komen Fortuin-toestanden terug. Je mag niets meer zeggen alleen ja knikken zoals de schijnheilige PvdA en Groenlinks doen. Hebben we niets geleerd en komen dus schijnheilige clubs weer aan de macht. Ja, want 80 procent van de PvdA-stemmers zijn allochtonen en die moet je met een fluwelen handschoen aanpakken. En die klote autochtone Nederlanders moeten werken anders kunnen we het niet betalen.“

Ik zag John in woede samengekrompen voor zijn computer zitten. Het was volgens een vermelding onder zijn hartenkreet drie minuten over negen in de morgen, dus een keiharde werkdag op de steigers leek het niet te worden. Misschien was John wel gewoon een van die honderdduizenden Nederlanders die al jarenlang met liefde de Sociale Dienst tillen, maar zich nu opeens waanzinnig druk maken over die 7.000 euro waarmee de familie Pasic een schatrijk bestaan in Kosovo mocht opbouwen. Of zoals “Hans uit Gouda' het verwoordt: “Ja hoor onder het mom van privacy kunnen dus alle laaielichters hun gang gaan.“

Op een raam in het centrum van Amsterdam zag ik een biljet van een buitenlandse kunstenaar hangen. “Studio gezoekt“, schreef hij. Ik kan niet garanderen dat hij in het Nederland van John en Hans en Nelli uit Limburg gemakkelijk een kamertje zal vinden, ook al is zijn taalgebruik niet eens zoveel slechter dan dat van John en Hans en Nelli uit Limburg.

    • Frits Abrahams