“Ik kan niet zo goed niets doen'

Grote bedrijven proberen jong talent al in een vroeg stadium te ontdekken en te begeleiden. Deel 7 van een serie.

Mireille van Reenen met haar mini. Foto Jonathan Vos Portret van High Pottential Mireille. Zij reist veel voor het adviesbureau waar zij voor werkt en wou daarom graag op de foto met haar Mini. Door Jonathan Vos Vos, Jonathan

Naam: Mireille van Reenen (26)

Studie: Civiele techniek en kunstgeschiedenis

Werk: consultant bij Roland Berger Strategy Consultants

Woonplaats: Delft

Mireille van Reenen (26) vond het maar een benauwend idee, dat ze zich na de middelbare school op slechts één richting kon storten. Ze koos voor de opleiding civiele techniek in Delft, maar ging daarnaast al snel de studie kunstgeschiedenis in Leiden doen. “Ik wilde mijn culturele ontwikkeling een boost geven.“

In eerste instantie lijken de twee studies weinig overeenkomsten te hebben, dacht ook Van Reenen. “Maar mijn afstudeerrichtingen bouwtechniek en bouwprocessen en architectuurgeschiedenis bleken op elkaar aan te sluiten. Als civiel ingenieur kijk ik uit constructief oogpunt naar gebouwen, terwijl ik me als kunsthistoricus richt op de monumentale waarde.“

Toch heeft Van Reenen niet het idee dat ze tijdens haar studententijd alleen aan het studeren was. “Ik was student-assistent, ik heb een jaar in het bestuur gezeten van de studievereniging Het Gezelschap Practische Studie en ik heb allerlei sporten en cursussen gevolgd, waaronder piano-, zwem- en zangles.“

Haar studententijd duurde in totaal 7,5 jaar en ze studeerde cum laude af aan de Technische Universiteit Delft. Wat Van Reenen na haar studies wilde doen, wist ze nog niet. Via een aantal business courses was ze wel enthousiast geworden over de consultancy. Na haar afstuderen kunstgeschiedenis, waarvoor ze drie maanden naar Indonesië ging, nam ze contact op met werving- en selectiebureau Yer. “Ook Yer opperde of consultancy iets voor mij zou zijn. Dat vonden ze bij mij passen, omdat ik een brede interesse heb, analytisch ben en sociale vaardigheden heb gezien mijn nevenactiviteiten.“

Van Reenen koos uiteindelijk voor het internationale strategieadviesbureau Roland Berger. “Dit is een drukke baan, drukker dan andere banen denk ik.“ Zo'n drukke baan past wel bij haar. “Ik heb altijd al meer in een dag gepropt dan mensen in mijn omgeving. Die dag zit nu dus grotendeels vol met werk aangezien ik 60 uur per week werk en pas rond acht of negen uur 's avonds thuis ben in mijn Delftse studentenhuis.“ Niet dat ze alleen maar werkt, zegt ze. “Ik ga bijvoorbeeld elke maand naar een klassieke voorstelling en heb elke week tangolessen.“

Ook voordat ze ging werken, zorgde Van Reenen er altijd voor dat ze iets te doen had. “Ik kan niet zo goed niets doen. Op vakantie vind ik het fijn om een dag op het strand te liggen, maar als ik na die dag mijn boek uit heb, wil ik eigenlijk toch weer op pad. Ik heb een architectuurtic, dus het liefst ga ik dan gebouwen bezichtigen. Mijn vriendje wordt soms moe van al dat plannen. Mijn agenda zit altijd tot drie weken vooruit vol. Hij vindt dat ik meer van het moment zelf moet genieten.“

Van Reenen vindt het belangrijk dat ze haar tijd, ook haar vrije tijd, zinnig invult. “Ik bekijk liever een filmhuisfilm dan een Hollywoodfilm. En ik lees niet zomaar een boek. Het mooiste boek dat ik heb gelezen, is The god of small things van Arundathi Roy. Het is een roman, die de liefde beschrijft tussen twee mensen uit verschillende kasten. De meest boeiende boeken zijn voor mij de boeken die je ook iets leren over een andere samenleving.“ Op den duur zou ze het liefst bij een maatschappijgerichte organisatie aan de slag gaan en samen met haar vriend in het buitenland gaan werken. “Of dat een NGO of de Verenigde Naties is, weet ik niet.“

    • Marleen Luijt