GM verlaagt topsalarissen en dividend

General Motors,de grootste autofabrikant ter wereld, snijdt in de beloning van bestuurders, beperkt pensioenuitkeringen en keert de helft minder dividend uit. Met de gisteren aangekondigde maatregelen bespaart de fabrikant van Pontiacs, Saabs en Chevrolets op jaarbasis bijna 1,5 miljard dollar (1,25 miljard euro).

De ingrepen komen een dag nadat Jerome York, de rechterhand van aandeelhouderactivist Kirk Kerkorian, een zetel in de raad van commissarissen kreeg. Kerkorian en York onderhandelden daar al maanden over. Kerkorian heeft een belang van 9,9 procent in General Motors en wil dat het concern een “crisishouding' aanneemt. GM leed vorig jaar 8,6 miljard dollar (7,2 miljard euro) verlies, het op een na grootste in de geschiedenis van de fabrikant.

Twee maanden geleden maakte topman Rick Wagoner bekend dat General Motors twaalf fabrieken sluit en 30.000 werknemers ontslaat om de verliezen te beperken. Nu beperkt Wagoner ook zijn eigen beloning. Die wordt gehalveerd.

Zijn medebestuurders verlagen hun salaris met 30 procent. De beloning van de commissarissen wordt ook gehalveerd. Daarnaast krijgen de bestuurders over 2005 geen bonus uitgekeerd. In 2004, het laatste jaar waarover gegevens beschikbaar zijn, kreeg Wagoner een salaris van 2,2 miljoen dollar en een bonus van 2,5 miljoen dollar.

Een grotere besparing is het beperken van de pensioenen van 100.000 werknemers die na 1993 bij het bedrijf zijn begonnen. Hun pensioen wordt bevroren op het niveau van dit moment. Hiermee bespaart het concern 900 miljoen dollar voor belastingen per jaar. GM sluit zich met deze maatregelen aan bij concerns als IBM, Hewlett Packard en telefoonbedrijf Verizon. Deze bedrijven komen allemaal terug op eerder gemaakte pensioenafspraken.

“Het is duidelijk wat we moeten doen“, zei Wagoner bij de bekendmaking van de ingrepen. “Het is ook moeilijk omdat het effect heeft voor veel mensen. Hiermee ga ik niet lichtzinnig om.“

Ook na de halvering van het dividend blijft General Motors in de Dow Jones-index de grootste uitkeerder van de winst aan aandeelhouders. Het winstaandeel stond al negen jaar op 0,50 dollar per kwartaal per aandeel. Dat wordt nu 0,25 dollar per kwartaal.