“Geen gedragscode media'

Het kabinet “staat pal voor de vrijheid van meningsuiting“ en is bezorgd over de escalatie van het protest in de moslimwereld tegen twaalf Deense cartoons. Van een gedragscode voor journalisten of tekenaars wil het kabinet niet weten. Dat zei premier Balkenende (CDA) gisteren tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Volgens Balkenende is iedere inbreuk op het recht van vrije meningsuiting “een aantasting van de democratie“. “Als iemand het gevoel heeft dat een uiting over de schreef gaat, moet hij dat via debat of via de rechter aan de orde stellen.“

Gisteravond zei Balkenende, in een toespraak in Alphen aan den Rijn, dat “mensen rekening moeten houden met de betekenis die anderen aan hun woorden kunnen geven“. Dat betekent volgens de premier dat “redacties van kranten naast vrijheid ook de verantwoordelijkheid hebben daar goed mee om te gaan“. De vrijheid van meningsuiting is volgens de premier “geen plicht tot kwetsen“.

De Tweede Kamer was tevreden met Balkenendes afkeuring van het idee van een gedragscode. In mei is er een Europese conferentie over de rol die media, bedoeld of onbedoeld, kunnen spelen bij de recrutering voor de jihad.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zei gisteren dat de Europese Unie veel duidelijker haar steun moet uitspreken voor Denemarken. Bos (PvdA) zei dat ook een oproep aan journalisten om zelf met een gedragscode te komen, “niet aan de orde kan zijn“. Volgens fractieleider Halsema (GroenLinks) schoot de opmerking van de premier dat journalisten en tekenaars een eigen verantwoordelijkheid hebben, “volledig tekort“. “Zulke oproepen geven in de huidige spanningsvolle omstandigheden een verkeerd signaal.“

Het bestuur van de Amsterdamse moskee El Tawheed heeft gistermiddag aangifte gedaan tegen Tweede-Kamerlid Wilders. Volgens het bestuur maakt Wilders zich schuldig aan godslastering door de omstreden Deense cartoons van de profeet Mohammed op zijn website te plaatsen. Het bestuur van de moskee betitelt de actie van Wilders als “doelbewuste provocatie“. Terwijl Nederlandse kranten de cartoons volgens woordvoerder Farid Zaari afdrukten om het nieuws te illustreren, is Wilders “er in de eerste plaats op uit moslims te kwetsen“. En dan moet je niet gek opkijken als de vlam ook in Nederland in de pan slaat, aldus de woordvoerder. “In onze gemeenschap broeit ongenoegen.“

Op verschillende moslimsites is een oproep geplaatst om zaterdag op de Dam in Amsterdam te demonstreren tegen de cartoons. In de oproep staat expliciet dat mensen die van plan zijn om rellen te veroorzaken thuis moeten blijven.