Flaneren en dineren in de allereerste hoofdstad van Italië

Turijn staat in het middelpunt van de belangstelling. Als dé olympische stad van 2006. Maar er is natuurlijk meer te zien. Een toeristische handreiking.

In de Oval Lingotto Palasport heeft het schaatsen plaats. De Oval ligt vlakbij de Lingotto, het nieuwe beurs- en tentoonstellingscentrum in Turijn Foto AFP An external view of the Oval Lingotto Palasport in Turin, Italy, on Dec. 11, 2005. The Oval Lingotto will be one of the venues for the Speedskating events at the Turin 2006 Winter Olympic Games, whose opening ceremony is scheduled for Feb. 10, 2006 in Turin. (AP Photo/Antonio Calanni)
In de Oval Lingotto Palasport heeft het schaatsen plaats. De Oval ligt vlakbij de Lingotto, het nieuwe beurs- en tentoonstellingscentrum in Turijn Foto AFP An external view of the Oval Lingotto Palasport in Turin, Italy, on Dec. 11, 2005. The Oval Lingotto will be one of the venues for the Speedskating events at the Turin 2006 Winter Olympic Games, whose opening ceremony is scheduled for Feb. 10, 2006 in Turin. (AP Photo/Antonio Calanni) AFP

Voor wie tijdens de Winterspelen even iets anders wil dan schaatsen, skiën of rodelen kijken, heeft Turijn opvallend veel te bieden. Het is allerminst een grauwe industriestad, ook al is het de thuishaven van autofabrikant Fiat. Turijn was de eerste hoofdstad van het zich verenigend Italië en de voormalige zetel van het koningshuis van de Savooien. Iets wat nog volop te zien is: het centrum is overspoeld met barokke en classicistische paleizen en lange chique lanen die geflankeerd worden door een 15 kilometer lange zuilengalerij. Overal spiegelen de vitrines vol hippe kleding en antiquarische boeken je tegemoet. Er zijn boeiende musea, prachtige buitens in de heuvels rond de stad en ook de Dom is een bezoek waard.

Eten is een genot in Turijn en drinken misschien nog wel meer, aangezien enkele van de beste, maar ook duurste, Italiaanse rode wijnen zoals Barollo, Barbera, Barbaresco, Dolcetto en Nebiolo afkomstig zijn uit Le Langhe niet ver van Turijn.

Filmmuseum in de Mole Antonelliana

De misschien wel meest bijzondere attractie van de stad is het filmmuseum. Het gebouw dateert van 1889 en is met zijn koepel die uitloopt in een hoge spits op zich al een bezienswaardigheid. Aanvankelijk bedoeld als synagoge, kwam de 170 meter hoge il Mole in handen van de stad en gold het lange tijd als de tegenhanger van de Eifeltoren in Parijs.

Sinds 2000 is dit gezichtsbepalende pand in gebruik als filmmuseum en biedt het een spektakel dat onderhoudend is voor jong en oud. De bezoeker wandelt langs tientallen historische filmfragmenten en stuit al dromend door de oude decors op de haaienkop van Jaws en de hoed van Fellini. Ook wordt hij verrast met speciale effecten die het bezoek aan het museum onvergetelijk maken en hem de greep op de werkelijkheid net niet doen verliezen.

Museo nazionale del cinema, Via Montebello 20, Turijn, 9.00 tot 20.00 uur, zaterdag tot 23 uur. Maandag gesloten.

Andere musea

Turijn beschikt met il Museo Egizio over één van de grootste collecties Egyptische voorwerpen ter wereld. Eén van de huidige tentoonstellingen behandelt het dagelijks leven in Egypte. (Dinsdag-zondag van 8.30-19.30 uur. Via Accademia delle Scienze 6, info www. museoegizio.it.)

In Turijn zijn ook recentere topstukken uit de (kunst)geschiedenis te vinden. De lijkwade van Turijn, het doek waarop de afdruk van een gekruisigde persoon te zien is waarvan men denkt dat het Jezus is, valt pas weer in 2025 te bewonderen. Maar er zijn wel twee kopieën te bezichtigen in de Dom aan piazza San Giovanni en in de San Lorenzo aan de piazza Castello.

Aan dit plein bevindt zich ook het barokke Palazzo Reale, het paleis dat tot 1865 de officiële zetel van de Savooien was, en dat in de zeventiende eeuw qua schoonheid moest concurreren met Versailles en Schönbrun. In de Biblioteca Reale van het paleis is momenteel een tentoonstelling gewijd aan Leonardo Da Vinci en bevindt zich zijn wereldberoemde zelfportret.

Opera

Opera en Olympische Spelen gaan prima samen in Italië. La Bohème van Puccini wordt 11, 12, 14 en 15 februari opgevoerd in het theater waar dit beroemde muziekstuk 110 jaar geleden in première ging: het Teatro Regio Torino aan de centrale piazza Castello 215. Daarnaast is er een wereldpremière. The Tempest van Shakespeare wordt als een opera gepresen-teerd in Teatro Carignano. De voor-stellingen vinden plaats op 13,15, 17, 19, 20 februari. Voor informatie over beide spektakels zie www.teatroregio.torino.it. Voor tickets bel 0039-118815241.

Lingotto

Vlak bij de plek waar het hardrijden op de schaats plaatsvindt, staat il Lingotto, de oude Fiatfabriek die is omgebouwd tot beurs- en tentoonstellingscentrum. Voor liefhebbers van industriële monumenten is het zeer de moeite waard om de piste op het dak te bezoeken. Hier testte Fiat haar nieuwe modellen. Vanaf het dak heeft men een mooi uitzicht over Turijn, de olympische accommodaties en ziet men in de verte de witte toppen van de Alpen. Binnen in het gigantische complex zijn vele filmzalen, expositieruimten, cafés, restaurants en winkels.

Flaneren

Flaneren doet men om te beginnen op de Via Roma, de met zuilengalerijen geflankeerde avenue, die piazza San Carlo verbindt met piazza del Castello. Langs de route vele cafés en etablissementen waar men de negentiende-eeuwse grandeur nog kan proeven, zoals in Caffè San Carlo aan piazza San Carlo waar de schrijver Alexander Dumas en filosoof Benedetto Croce graag kwamen. Op Piazza Castello worden elke avond om 20.00 uur de medailles uitgereikt aan de olympische winnaars. In de twee uur daaraan voorafgaand zullen op videoschermen de hoogtepunten van de dag te zien zijn. Voor en na de ceremonies treden artiesten op.

Gedurende de Spelen zijn er ook stadswandelingen mogelijk onder leiding van gidsen die Engels, Frans of Italiaans spreken (7 euro). Ook is er een “doe-het-zelf-tour' per toeristenbus door de stad (4 euro). En wie zich wil verdiepen in een oude traditie die nieuw leven wordt ingeblazen, kan kiezen voor de Chocoladetour. Er is een couponboekje te koop waarmee men chocolade in alle vormen en maten (vloeibaar en vast) kan proeven (10-20 euro). Voor al deze tours kan men terecht bij de diverse informatiepunten in de stad en in het centraal station. Daar is ook de Torino Card Cultural Olympiad te koop die voor 30 euro vijf dagen gratis toegang biedt tot alle musea, kastelen en het openbaar vervoer, en die korting biedt op de toeristische tours en muziekvoorstellingen. Info: www.turismotorino.org.

    • Bas Mesters