EU berispt wegens verbod op genvoedsel

De Europese Unie en zes van haar lidstaten hebben ten onrechte genetisch gemodificeerd voedsel en gewassen uit onder meer de Verenigde Staten geweerd. Dat stelt de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in een voorlopige uitspraak na een klacht die in 2003 door de VS, Canada en Argentinië was ingediend.

De uitspraak is deels achterhaald door de huidige stand van zaken. Het moratorium op genvoedsel waarvan de VS de EU beschuldigde, is feitelijk in 2004 al opgeheven. Toen gaf de EU weer toestemming voor de verkoop van gemodificeerd maïs voor menselijke consumptie. De EU heeft overigens altijd ontkend genvoedsel “in de ban' te hebben gedaan.

De uitspraak van de afdeling geschillenbeslechting van de WTO is vervat in een nog niet openbaar, bijna duizend pagina's tellend document, waarvan de conclusie gisteren door diplomaten in Genève naar buiten is gebracht. De uitspraak heeft een voorlopig karakter; over een maand volgt het definitieve vonnis, dat doorgaans niet afwijkt van het voorlopige. Een beroepsprocedure is nog mogelijk.

De uitspraak is een steun in de rug voor bedrijven die zich bezig houden met de wereldwijde export van genetisch gemodificeerde gewassen en voedsel, zoals het Amerikaanse Monsanto. Maar een woordvoerder zei tegenover persbureau AP geen commentaar te willen geven totdat het bedrijf de WTO-uitspraak had gelezen. Volgens de woordvoerder heeft Monsanto voorlopig geen interesse in een sterke uitbreiding van zijn activiteiten in Europa.

De Europese Unie stelt de wetenschappelijke lijn te volgen dat genvoedsel “niet inherent onveilig“ is, maar dat de toelating ervan tot de Europese markt per geval moet worden bekeken. Bovendien hecht de EU aan strikte regelgeving omtrent (gen)voedsel.

Een aantal lidstaten van de Europese Unie, waaronder Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, weigert genetisch gemodificeerde producten toe te laten. Europese consumenten wantrouwen “Frankensteinvoedsel'.

Een woordvoerder van de milieu-organisatie Greenpeace zei niet te verwachten dat als gevolg van de uitspraak meer genvoedsel in Europa wordt verkocht.