Eis Inspectie: neem artsen Millecam titel af

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dat de drie artsen die actrice Sylvia Millecam hebben behandeld, hun medische titel wordt ontnomen.

Het is de zwaarste straf die het medisch tuchtcollege een arts kan opleggen. De alternatieve genezers zouden Millecam hebben misleid over de ernst van haar ziekte. De actrice, onder meer bekend van de televisieprogramma's Ook dat nog! en Knoop in je zakdoek, ontdekte in 1999 dat zij borstkanker had. Uit angst voor chemotherapie zocht zij contact met het alternatieve circuit. In augustus 2001 overleed zij, zonder aan de kanker geopereerd te zijn.

De drie artsen Broekhuyse, Koonen en Dankmeijer zeiden gisteren in de rechtszaal de actrice te hebben verteld dat zij aan kanker leed en dat zij zich moest laten opereren. De inspectie betwijfelt dit en verwijt de artsen niet volgens de professionele maatstaven gehandeld te hebben. Ook zou Millecam op het verkeerde been zijn gezet en valse hoop hebben gekregen.

De aanklacht dat de alternatieve genezers te weinig zouden hebben gedaan om de actrice te overtuigen van het feit dat ze zich moest laten opereren om in leven te blijven, is volgens de artsen niet eerlijk. Het is artsen in het reguliere circuit ook niet gelukt om Millecam hiervan te overtuigen, menen de genezers. “Bovendien had zij met de huisarts en chirurgen het contact verbroken.“

Dat Koonen, bij wie Millecam de laatste drie maanden van haar leven in huis woonde, zijn verslaglegging van de behandeling niet heeft overhandigd, maakt de zaak lastig, meent het college.

Het medisch tuchtcollege doet op 7 april uitspraak.