Duitse rechter eist vrijlating Motassadeq

Een Marokkaan die in Duitsland is veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, is gisteren vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep in zijn zaak. De vrijlating volgde op een uitspraak van het Constitutionele Hof in Karlsruhe.

De man, Mounir al-Motassadeq (31), werd in augustus vorig jaar veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Dit was een herziening van een uitspraak twee jaar eerder, waarbij een lagere rechter Motassadeq veroordeelde tot vijftien jaar cel wegens medeplichtigheid aan de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Motassadeq was bevriend met de vliegtuigkapers die in Duitsland de aanslagen in New York en Washington voorbereidden. Hij werd in 2001 opgepakt in Hamburg. Er was, vond de rechtbank in Hamburg twee jaar later, voldoende bewijs voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september. Niet alleen was Mottasadeq bevriend met enkele van de daders, ook hield hij er volgens de aanklagers dezelfde radicale opvattingen op na en zou hij hand- en spandiensten hebben verricht voor de groep. Bovendien erkende Motassadeq tijdens de rechtszaak dat hij trainingskampen van Al-Qaeda in Afghanistan had bezocht.

Twee jaar later concludeerde het Hooggerechtshof dat betrokkenheid bij de aanslagen van “9/11' niet bewezen was. Hij werd tot zeven jaar cel veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zowel de verdedigers als de aanklagers gingen hiertegen opnieuw in beroep. De zaak ligt nu bij het Constitutionele Hof dat gisteren oordeelde dat de Marokkaan in afwachting van de beroepszaak voorlopig in vrijheid wordt gesteld.

Duitse rechters kunnen geen gebruik kunnen maken van bewijsmateriaal van een kroongetuige in de zaak, Ramzi Binalshibh. Deze zit in de VS vast op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen van “9/11'. De Amerikaanse autoriteiten weigeren om hem te laten getuigen. In 2004 werd Abdelghani Mzoudi, een vriend van Motassadeq, die om dezelfde reden werd aangehouden, door de rechter vrijgesproken.