Drugswet Italië aangescherpt

Vanaf vandaag zijn in Italië softdrugs gelijkgesteld aan harddrugs. Een joint roken is volgens de wet even strafbaar als heroïnegebruik. Op drugshandel en -smokkel staat voortaan een gevangenisstraf van zes tot twintig jaar en een boete tot 260.000 euro.

Door de wetswijziging worden vooral de sancties op softdrugsgebruik verzwaard. Wie met een kleine hoeveelheid cannabis voor eigen gebruik wordt aangehouden, loopt het risico dat zijn rijbewijs wordt ingenomen of dat zijn paspoort tijdelijk wordt ingetrokken. Dezelfde straffen die ook staan op het gebruik van harddrugs.

De wetswijziging is op het laatste moment toegevoegd aan een decreet dat een aantal zaken rond de Olympische Spelen regelt. Om zeker te zijn dat het voorstel zou worden aangenomen, verbond de regering gisteren de vertrouwensvraag aan de wet. Na afloop zei Ignazio la Russa van regeringspartij Alleanza Nazionale dat de maatregel “een ja voor het leven en een nee tegen drugs“ is.

Terwijl het decreet werd aangenomen, staken buiten voor het parlementsgebouw 200 demonstranten en ook een parlementslid uit protest een joint op. De linkse oppositie heeft al aangekondigd de wet terug te draaien, als ze in april de verkiezingen wint.

Romano Prodi, uitdager van premier Silvio Berlusconi bij de verkiezingen, zei het in reactie onbegrijpelijk te vinden dat “er is gestemd over een drugsmaatregel binnen een tekst die verder geheel over de Olympische Spelen gaat“.

De minister van Volksgezondheid zal nu vaststellen wat een gebruikershoeveelheid is en wanneer sprake is van handel. Wie straks wegens drugsgebruik wordt veroordeeld tot een celstraf lager dan zes jaar, kan ook kiezen voor een afkickprogramma.