Blijde verwachting keizerlijke familie

De Japanse prinses Kiko, gehuwd met de tweede zoon van keizer Akihito, heeft voor een geweldige verrassing gezorgd: ze is in verwachting. Kiko en prins Akishino hebben al twee dochters (respectievelijk 15 en 11 jaar oud), en met een nieuwe zwangerschap had eigenlijk niemand rekening gehouden.

Met de blijde aankondiging is een onverwachte wending gekomen in het debat in Japan over de mogelijkheid van troonsopvolging in de vrouwelijke lijn. Omdat keizer Akihito tot dusver alleen maar kleindochters heeft, leek grondwetswijziging onontkoombaar. Want volgens de huidige grondwet is de Japanse keizer per definitie een man.

En nu hopen velen in Japan op een zoon voor prinses Kiko. Misschien kan hij later keizer worden. In ieder geval heeft premier Koizumi laten doorschemeren niet langer haast te maken met een voorstel tot wijziging van de grondwet.

Dat komt de premier ook wel zo goed uit. Juist de afgelopen tijd is de oppositie tegen vrouwelijke troonsopvolging toegenomen, gevoed door een campagne van rechtse, nationalistische politici. Maandag werd de uitslag van een peiling bekend waaruit blijkt dat het aantal tegenstanders van een mogelijke keizerin in een maand tijd is gegroeid van 6 tot 21 procent. Volgens Koizumi is nu een “zorgvuldig“ debat nodig.