Bijtende komedie met dank aan Enron

De aftiteling van Fun with Dick and Jane is het állerleukst. Er staat: met dank aan Enron, Arthur Anderson enzovoort. Alle bedrijven die de afgelopen paar jaar frauduleus handelden worden er genoemd. De plot van de film, een remake van de gelijknamige film uit 1977 met Jane Fonda en George Segal, is dan ook op te vatten als een grote wraakfantasie jegens één van deze corrupte multinationals en zijn dikdoenerige directeur, hier met verve gespeeld door Alec Baldwin. Die plukt zijn onderneming kaal tijdens een handel met voorkennis-actie en laat zijn werknemers berooid achter. Inclusief Dick (Jim Carrey), de loyale arbeidskracht die net weer een stapje op de sociale ladder had gezet en edelmoedig zijn vrouw Jane aanbood haar baan maar op te zeggen; hij verdient nu immers genoeg voor twee.

Jim Carrey enTéa Leoni als Dick en Jane Fun with Dick and Jane Regie: Dean Parisot. Met: Jim Carrey, Téa Leoni, Alec Baldwin. In: 75 bioscopen. Jim Carrey en Téa Leoni in Dick en Jane

Fun with Dick and Jane ontleent het merendeel van zijn humor aan de neergang van dit WASP-koppel. Al hun huisraad moet worden verkocht, de televisie natuurlijk als laatste. Want hoe optimistisch Dick ook is over zijn toekomst, een nieuwe baan krijgt hij maar niet. In een van de grappigste scènes doet Jane ten einde raad mee aan een medisch onderzoek. Daarvoor krijgt ze een paar dollar. Maar de prijs is hoger: bij haar zwellen, als enige in de testgroep, haar lippen op tot enorme proporties. Er moet iets gebeuren! Dick en Jane gaan op inbrekerspad. Eerst nog lekker klunzig, dan, om maar niet herkend te worden, in de meest uitbundige uitdossingen, en uiteindelijk zeer professioneel. Als de naar het buitenland gevluchte directeur weer terugkomt, wil Dick hem terugpakken. Dan begint de wraak en strijd voor gerechtigheid. De alle aantijgingen van fraude ontkennende manager gaat liever jagen in Texas dan een sociaal plan bedenken voor zijn voormalige werknemers - een weinig verhulde grap over het gedrag van Bush in tijden van nood. Dit soort scherpe momenten van satire op “corporate America' maken van de film meer dan een plezierige komedie waarin Jim Carrey en Téa Leoni zich mogen uitleven in verbale en fysieke grappen.

Fun with Dick and Jane Regie: Dean Parisot. Met: Jim Carrey, Téa Leoni, Alec Baldwin. In: 75 bioscopen.

    • André Waardenburg