Belangrijke overwinning voor Sparta

Sparta heeft gisteren drie belangrijke punten behaald in de strijd tegen degradatie. Thuis op het Kasteel versloeg de voetbalploeg uit Rotterdam FC Groningen met 1-0. De Belgische verdediger Davy de Fauw maakte in de slotfase het doelpunt.

Sparta beleeft momenteel een goede periode. In de laatste vier duels haalde de ploeg acht punten. Sparta staat nu, met een wedstrijd meer gespeeld, drie punten voor op ADO Den Haag en zes punten op NAC. Beide concurrenten in de degradatiestrijd treffen elkaar vanavond in Den Haag.

Sparta-trainer Wiljan Vloet en zijn Groningse collega Ron Jans kenden gisteravond veel personele problemen. Sparta miste Ricky van den Bergh, Rachid Bouaouzan, Anthony Obodai en Jan Michels. Daardoor kreeg jeugdinternational Marvin Emnes de gelegenheid te debuteren.

Ook FC Groningen, waar zes spelers ontbraken, kende een debutant. De 18-jarige Robbin Kieft viel in de slotfase in. Willem Kieft, de vader van Robbin, debuteerde 26 jaar geleden namens Ajax eveneens tegen Sparta.

Kansen waren er gisteravond nauwelijks in de wedstrijd tussen Sparta en FC Groningen. Het doorgaans sterke middenveld van de Groningers kon geen lijn in het spel brengen en ging mee in het vechtvoetbal van Sparta. In de tweede helft leefde het duel op. FC Groningen werd sterker en kreeg enkele kansen. Sparta was via Edwin van Bueren dicht bij de openingstreffer. Beide ploegen leken genoegen te nemen met een gelijkspel voordat Davy de Fauw in de 84ste minuut alsnog 1-0 maakte.

In Roosendaal won AZ met ruime cijfers van RBC: 0-5. Middenvelder Barry van Galen maakte voor de ploeg uit Alkmaar het openingsdoelpunt, zijn honderdste in het betaalde voetbal. De 36-jarige routinier kwam in de twaalfde minuut even los van zijn directe tegenstander en schoot van twintig meter raak.

Van Galen wil aan het einde van dit seizoen stoppen. Alleen als AZ zich weet te plaatsen voor de Champions League wil hij zijn afscheid misschien uitstellen. Van Galen zei geen interesse te hebben in een terugkeer naar Haarlem, waarvoor hij veertien seizoenen geleden zijn eerste doelpunt maakte.

AZ-aanvaller Shota Arveladze beleefde ook een memorabele avond. Hij maakte na rust een hattrick. Met twintig doelpunten is Arveladze nu topscorer van de eredivisie. (ANP)