Winst KPN daalt, omzet stijgt licht

De winst van telecombedrijf KPN is vorig jaar gedaald met 17,2 procent, van 1,757 miljard euro naar 1,454 miljard. Vooral de terugloop in het aantal abonnees voor vaste telefonie speelt KPN parten.

De omzet steeg wel licht, dankzij groei bij de divisie mobiele telefonie, van 11,82 miljard naar 11,94 miljard euro. Dat heeft KPN vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt.

De resultaten in het vierde kwartaal, waarin voor het eerst de cijfers van het overgenomen Telfort meetelden, lagen hoger dan analisten hadden verwacht. Telfort bracht 145 miljoen euro extra in het laadje.

De omzet bij de divisie vaste telefonie liep over het hele boekjaar terug van 7,25 miljard naar 6,88 miljard euro. Bij vaste telefonie heeft KPN in toenemende mate te maken met concurrenten die telefoneren via de kabel aanbieden. KPN erkende vanmorgen dat het verlies van abonnees nog niet tot staan is gebracht, in tegendeel: in het vierde kwartaal zegden meer klanten hun vaste aansluiting op dan ooit tevoren. Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer kondigde een 'tegenoffensief' aan, KPN gaat zich meer toeleggen op internetbellen, tegen een vast tarief.

Scheepbouwer vond ondanks de leegloop bij vaste telefonie dat zijn bedrijf over 2005 naar tevredenheid heeft gepresteerd. 'Alles is goed afgelopen, we hebben al onze doelen gehaald.' Maar hij benadrukte dat zijn bedrijf verder moet veranderen om de concurrentie te kunnen blijven weerstaan.

KPN begon eerder al met een grote reorganisatie bij vaste telefonie, waar in totaal 8.000 banen moeten verdwijnen. Het bedrijf loopt daarmee vooruit op het 'onvermijdelijke': telefonie via internet. Op dat terrein heeft KPN te maken met concurrentie van formaat, onder meer van bedrijven als Microsoft, Google, Yahoo en Skype. Sinds maart 2005 zijn al meer dan 2.100 banen geschrapt.

De beurs reageerde vanmorgen positief op de KPN-cijfers. Het aandeel steeg met 5,4 procent.