Wereldrecord podcast Gervais

Een vermelding in het Guinness Book of World Records als 's werelds meest succesvolle podcaster - die eer viel de Britse komiek Ricky Gervais gisteren ten deel. Het bijbehorende certificaat werd overhandigd op de redactie van The Guardian, de krant die Gervais' podcast sinds begin december aanbiedt op zijn website. Tot nu toe is er ruim 2,9 miljoen keer een van de wekelijkse afleveringen gedownload, wat neerkomt op een gemiddelde van 294.755 per aflevering.

Gervais, die internationale bekendheid verwierf als de onsympathieke manager David Brent in de docu-comedy The Office, maakt de podcast samen met zijn vrienden Karl Pilkington en Stephen Merchant. De laatste schreef ook mee aan The Office.

Het half uur durende programma bestaat voornamelijk uit het bijtende commentaar dat Gervais en Merchant geven op de bizarre gedachtewereld van hun producer Pilkington. Die heeft bijvoorbeeld een bijzondere voorliefde voor nieuwsberichten waarin chimpansees figureren. Luisteraars zenden verder duizenden e-mails met vragen aan Pilkington in de categorie 'als je in de tijd kon reizen, met welke historische figuur zou je dan willen spreken?'

Het succes van de podcast begint de vorm van een internethype aan te nemen. Wakkere zakenlui brengen T-shirts op de markt met het hoofd van Pilkington erop en er doen verschillende dance-nummers de ronde met samples van zijn uitspraken.

Gervais gaf aan verguld te zijn met zijn vermelding in het recordboek. 'Ik las het altijd toen ik jonger was. Ik ben er dol op.'

www.guardian.co.uk/rickygervais