Victor Löw doet Nicholson na in kabbelend 'Cuckoo's Nest'

Net als bij Jack Nicholson zit de waanzin van Victor Löw in zijn grote grijns. Verder heeft Löw juist een regelmatig buurjongensgezicht. Dat maakt die detonerende grijns erin juist zo interessant. In de nieuwe toneelversie van One Flew Over The Cuckoo's Nest speelt Löw de hoofdrol van McMurphy, een TBS-er die een revolutie ontketent onder een groepje krankzinnigen, tegen het strakke regime van de hoofdzuster Ratched.

One Flew Over The Cuckoo's Nest is een roman van Ken Kesey uit 1962, die in 1963 tot toneelstuk werd bewerkt door Dale Wasserman. In 1975 werd de roman verfilmd door Milos Forman, met in de hoofdrol Jack Nicholson. Veel mensen hebben die film gezien want het is een hele goede film. Vijf oscars. Als je daar nog een toneelstuk aan wil toevoegen, zoals regisseur Hans Croiset nu doet, dan moet je er een goede reden voor hebben. Een andere blik bijvoorbeeld, een andere stijl. Als het maar iets anders is.

Ongeschoren grijns, muts, bakkebaarden, leren jasje; in alles lijkt Victor Löw op Jack Nicholson in de filmversie. Ook zijn tegenstrever zuster Ratched, gespeeld door Simone Kleinsma, is naar de filmzuster gemodelleerd. En het stotterende moederskindje Billy Bibbit (Vincent Croiset) lijkt ook al sprekend op zijn filmevenknie. Door het realistische decor, een grauwe gekkenbarak, en de merkwaardig wringende manier van 'Amerikaantje spelen' die Croisets regie van Dood van een handelsreiziger ook al zo slecht maakte, worden we er doorlopend aan herinnerd dat er ook een filmversie bestaat, een veel betere versie.

Daar waar regisseur Hans Croiset afwijkt van de film, betekent dit een verslechtering. Zijn stuk kabbelt maar door, alle dramatische hoogtepunten zijn gladgestreken. Dat zit hem ook in de manier waarin de rollen zijn ingevuld. Hoewel Löw met Nicholson op zijn nek zit, weet hij er toch een mooie McMurphy van te maken. Maar doordat hij zijn rol nogal olijk opvat, komen zijn woedeaanvallen teveel uit de lucht vallen. En waarom speelt Simone Kleinsma haar zuster Ratched zo tam en zacht? Er gaat geen enkele dreiging uit van deze dictator, noch vanuit revolutionair McMurphy.

Voorstelling: One Flew Over The Cuckoo's Nest van Ken Kesey/Dale Wasserman, door Joop van Ende Theaterproducties. Gezien: 6/2 Stadsschouwburg, Amsterdam. Tournee t/m 24/6. Inl. 0900-3005000 of www.toneel.nl.
    • Wilfred Takken