Van Woerden kan wèl Gouden Uil winnen

Henk van Woerden maakt postuum kans op de Gouden Uil. Ultramarijn, zijn laatste roman, is genomineerd voor de Vlaamse prijs. Een week geleden bleek dat het boek van de in november overleden schrijver niet meer in aanmerking kwam voor de Nederlandse Librisprijs: die kan volgens de reglementen niet postuum worden toegekend. De Librisjury had hors concours wel lovende woorden voor Ultramarijn. Die waardering wordt gedeeld door de jury van de Gouden Uil, die schrijft: 'Zijn prachtig ingetogen en suggestieve stijl, zijn inzicht in maatschappelijke en persoonlijke evoluties, geven zijn verhaal een grote diepzinnigheid.'

De andere vier genomineerde boeken zijn De engelenmaker van Stefan Brijs, Alfa Amerika van Jan Van Loy, Zwerm van Peter Verhelst en Joe Speedboot van Tommy Wieringa. De jury (Anna Luyten, Dirk-Jan Arensman, Annelies Beck, Dirk Leyman en Kristoff Tilkin) nomineerde dit jaar geen enkel non-fictieboek en toonde zich kritisch over het niveau: 'Soms leek het lekker geschreven verhaal te prevaleren boven de deskundigheid en de inhoud die men toch van non-fictie mag verwachten.'

De Gouden Uil wordt 25 maart uitgereikt. Dan wordt ook de winnaar bekend van de Gouden Uil voor jeugdliteratuur, waarvoor genomineerd zijn: Jan de Leeuw (Het Nachtland), Karlijn Stoffels (Koningsdochter, zeemanslief), Thé Tjong-Khing (Picknick met taart), Toon Tellegen en Marit Törnqvist (Pikkuhenki) en Floortje Zwigtman (Schijnbewegingen).