Tsjeboerasjka

cc.gifHet liefste wat de Sovjet-Unie ooit voortbracht heet Tsjeboersjka. In Turijn komt u hem (haar?) weer tegen als de mascotte van de Russische Olympische Ploeg.
Mijn Famke leert nu lezen met ?Gena Krokodil en zijn vriendjes? van Edoeard Oespenski, het boek waarin Tsjeboerasjka werd geboren. Ik lees mee en weet nu dat hij geen misbaksel van de Sovjetindustrie is waarmee speelgoedwinkel noch dierentuin raad wist, zoals mijn voorganger mij wijs maakte.
Welnee, Tsjeboeraskjka viel in slaap in een doos sinaasappels en werd wakker in de Sovjet-Unie, waar een winkelbediende hem ?Tuimelaartje? doopte. Hij leeft in een telefooncel en raakte via een advertentie bevriend met de eenzame oude krokodil Gena, die accordeon speelt.
Vrijwel iedere Rus kent de boeken, de poppenserie en de liedjes, heeft in zijn hart een warm plekje voor Tsjeboerasjka. Hij staat voor de argeloze onschuld die hier zo dun is gezaaid.
Vier jaar terug werd hij onverwachts een ster in Japan er was er sprake van een anime-serie. De miljoen stroomden binnen, in Rusland ontbrandde een patentoorlog. ‘Hij is van mij’, gromt schrijver Oespenski. En zo verloor zelfs Tsjeboerasjka zijn onschuld.

    • Coen van Zwol