Televisie Voorkeur

actualiteiten

Nova. Onder meer journalist Alje Kamphuis die een boek schreef over comédienne Sylvia Millecam, over de artsen die zich vandaag voor het Medisch Tuchtcollege moesten verantwoorden voor hun rol in de behandeling van de aan kanker gestorven actrice. Verder aandacht voor het plan om verslaafde drugsgebruikers gedwongen op te nemen. Ned.3, 22.20-23.05u.

De documentaire The murder of Emmett Till reconstrueert de moord in 1955 op de zwarte jongen Emmett Till in Mississippi wiens enige daad het fluiten naar een blanke vrouw was. Hij werd enkele dagen later verminkt gevonden. De daders werden door een volledig blanke, mannelijke jury vrijgesproken. Dit was het begin van de Civil Rights Movement in Amerika. België 2 (Canvas), 010-1.10u. ** ADVANCE FOR SUNDAY, NOV. 20 - FILE ** This undated file photo shows Emmett Louis Till, a 14-year-old black boy from Chicago, who was tortured and killed for allegedly whistling at a white woman in 1955 while visiting relatives in Mississippi. Preservationists are pushing the city of Chicago to give landmark status to Roberts Temple Church of God in Christ where Till's funeral was held, a site they consider to be a seminal event in the civil rights movement. (AP Photo) Associated Press

documentaire

Chinatown. Derde deel in een serie over de Chinese bevolkingsgroep in Engeland. De Chinezen die in de jaren '50 en '60 naar Engeland kwamen maakten overuren in hun restaurants om hun gezinnen te onderhouden. Hun kinderen doen nu hetzelfde omdat ze zich bewust zijn van de opofferingsgezindheid van hun ouders. BBC2, 20.00-21.00u.

Swamp tigers. De baai van Bengalen is vermoedelijk de enige plek op aarde waar nog een intacte tijgerpopulatie aanwezig is. National Geographic, 20.00-22.00u.

Alternative medicine: The evidence. Serie waarin de historie en werking van alternatieve geneesmiddelen wordt onderzocht. Vanavond onderzoekt Kathy Sykes de praktijken van oude kruidengenezers. Ze ontdekt dat kruiden niet alleen een helende werking hebben maar ook informatie verschaffen over medische zaken die wetenschappers ook nu nog versteld doen staan. BBC2, 22.00-23.00u.

37°: Eltern allein zu Haus! Reportage over de veranderingen in het leven van echtparen wanneer de kinderen het huis verlaten. ZDF, 22.45-23.15u.

Perfect swarm. Natuurdocumentaire over een zwerm woestijnsprinkhanen die op één dag 80.000 ton gewas kan verslinden, genoeg voedsel voor 200 miljoen mensen. Noord-Amerika is het enige continent dat er geen last meer van heeft. National Geographic, 23.00-24.00u.

Kroon jezelf tot koning - en begin je eigen land. Slot van een 6-delige Engelse serie waarin de satiricus Danny Wallace onderzoekt wat er allemaal bij komt kijken om je eigen land te beginnen. Zijn hilarische zoektocht levert verrassende inzichten op over zaken als macht, bureaucratie, wetten en geld. Ned.3, 23.35-0.05u.

Vergezicht: Vrouwen naar de bergtop. Eerder in 2004 uitgezonden Amerikaanse documentaire waarin voormalige model Araceli Segarra wordt gevolgd in een poging om als zesde vrouw de op één na hoogste bergtop van de wereld, de K2 in de Himalaya, te bedwingen. Hiermee schetst de documentaire ook een beeld van de positie van vrouwen in de door mannen gedomineerde bergsport. Ned.3, 0.05-0.55u.

praatprogramma

Het elfde uur. Wouter Bos vertelt waarom het volgens hem nodig is dat er snel verkiezingen moeten komen. Verder een gesprek met Lot Knoppers die alcoholverslaafden helpt om van hun verslaving af te komen en rector Kars Veling over zijn 'zwarte' school en de behandeling van de Kosovaarse scholiere Taïda Pasic. Ned.1, 22.00-22.45u.

MAX & Catherine. Hoofdgast is presentaor Rik Felderhof. Ook een gesprek over achondroplasie (dwerggroei) en een optreden van Jan Akkerman en Bert Heerink. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gasten zijn schrijver Gerrit Komrij die een ode brengt aan de liefde en de begeerte en acteur Egbert-Jan Weeber die in het toneelstuk Vuur staat, dat gaat over de verhoudingen tussen agenten en Marokkaanse jongeren. Verder gitarist Jan Akkerman over het ontwerp van de Gibson-gitaar. De ontwerper van deze gitaar is 90 jaar geworden. Ned.3, 19.45-20.20u.

informatief

Clubvan100.nl. Aandacht voor mannen die in een rok willen lopen en een leraar maatschappijleer die met zijn leerlingen naar Afrika gaat. Verder een emotionele oproep voor hulp aan een asielzoekersgezin dat uit elkaar dreigt te vallen. Ned.3, 19.50-20.25u.

Jamie Oliver's school dinners. Eerste aflevering van een serie waarin de bekende Engelse kok Jamie Oliver schoolgaande kinderen in het Londense Greenwich een ander eetgedrag probeert bij te brengen. De jeugd in Groot-Brittannië wordt steeds dikker en ongezonder. Tot ergernis van Oliver zijn de maaltijden die de kinderen op school krijgen vet, niet lekker en ongezond. Ook laat hij de dinner-ladies, die verantwoordelijk zijn voor de schoolmaaltijden, kennismaken met een andere manier van eten bereiden. RTL5, 21.30-22.30u.

Kunst

Imagine: Sitting comfortably. Over de ontwikkeling van de moderne stoel, zowel wat vormgeving betreft als de materialen die ervoor worden gebruikt. BBC1, 23.35-0.35u.

Sport

De Wedstrijden: Eredivisie. Samenvattingen uit de eredivisie voetbal met onder meer Sparta tegen FC Groningen en RBC Roosendaal tegen AZ. Talpa, 23.00-23.30u.