Televisie Film van de dag

The Discovery of Heaven. Acteur Jeroen Krabbé regisseerde na zijn debuut Left Luggage in 2001 meteen maar het magnum opus van Harry Mulisch, De ontdekking van de hemel (1992). Het werd een degelijke, dure, en dus Engelstalige, productie. De Engelse komiek Stephen Fry is meesterlijk als de op schaker Hein Donner geïnspireerde Onno Quist.Krabbé speelt zelf een engel in het verhaal, dat draait om het terugbrengen van de Tien Geboden naar de hemel door een speciaal voor dat doel geconcipieerde mens. Het scenario van Edwin de Vries weet veel uit de ruim 900 pagina's dikke roman te behouden, zonder dat de film een belachelijke lengte heeft gekregen.Hij duurt iets meer dan twee uur, veel korter dus dan een verfilming van Harry Potter of The Lord of The Rings.

(Jeroen Krabbé, 2001, GB / Nederland), België 2 (Canvas), 21.25-23.35u.

Bianca Stigter

    • Bianca Stigter